"Ніде не прописано": Юрист пояснив, чи будуть повертати в Україну з-за кордону чоловіків призовного віку

У зв'язку з затвердженням нового Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, у багатьох українців, які перебувають за кордоном, постає питання, чи можуть їх примусово повернути до України, передають Патріоти України.

Як відомо, українські консульства тепер мають інформувати українців про початок нового призову та мобілізації, а також сприяти поверненню додому військовозобов'язаних та резервістів.

Старший юрист БФ «Право на захист» Олександр Трегуб у коментарі РБК-Україна заявив, що процедуру повернення українців з-за кордону ніде не прописано.

За його словами, єдиний інститут права, за яким громадянина України можуть примусово повернути в Україну — це інститут екстрадиції.

Екстрадиція — видача особи державі, компетентними органами якої ця особа розшукується задля притягнення до кримінальної відповідальності чи виконання вироку, пояснює юрист.

Підставою для екстрадиції можуть бути Європейська конвенція про видачу правопорушників, Конвенція СНД про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах або двосторонні договори України про видачу правопорушників та про правову допомогу, що містять положення про видачу.

Немає таких договорів між Україною та США. Є лише двосторонні договори у сфері надання взаємної допомоги у кримінальних справах, які не дають права видавати країнам втікачів від правосуддя. Така сама ситуація з Канадою.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...