"Ніхто не змушує угорців бути в ЄС": Голова МЗС Чехії жорстко відреагував на коментар Орбана про Євросоюз і Гітлера

"Демократ" Орбан з таким самим "нефашистом" Путіним

Глава МЗС Чехії Ян Ліпавський розкритикував заяви прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який порівняв євроінтеграцію з планами Гітлера щодо європейської єдності.

Навіть Адольф Гітлер мріяв про європейську єдність і згодом звертався до ідеї "ще тіснішого союзу", заявив Орбан у Веспремі на заході Угорщини в п'ятницю, що викликало критику з боку Чехії.

"Ніхто не змушує угорців бути частиною цієї спільноти, якщо вони відчувають дискомфорт", – заявив Ліпавський під час теледебатів на Чеському телебаченні.

Чеська єврокомісарка Вера Юрова, яка також приєдналася до дебатів, сказала, що репутація Угорщини страждає з кожною такою заявою.

На запитання модератора, чи вважає вона все ще Угорщину демократичною країною, Юрова відповіла: "Я сумніваюся, що Угорщина є демократичною країною. У мене є давні сумніви щодо цього".

Однак політикиня підкреслила, що, незважаючи на риторику Орбана, деякі угорські дипломати все ще відкриті до можливого компромісу з питань, що вимагають одностайного голосування на рівні ЄС – таких як санкції.

"І є також професійні та працьовиті угорські чиновники, які ведуть з нами переговори про впровадження реформ у судовій системі або державних закупівлях", – сказала Юрова, додавши, що підхід угорських чиновників свідчить про те, що країна "відчайдушно потребує грошей".

Під час теледебатів Юрова також заявила, що деякі угорські студенти, викладачі або організації, які відвідують її в Брюсселі, "бажають зберегти ці зустрічі в таємниці" і не хочуть фотографуватися з нею, щоб "не зазнати переслідувань вдома".

Ключове питання: Генерал США оцінив, скільки людей потрібно призвати Україні для контрнаступу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:30

Американський генерал-майор у відставці та співзасновник благодійного фонду Osprey Global Solutions Ukraine Девід Грандж відповів, скільки Україна має мобілізувати людей для оборони та контрнаступу. Про це відомо з його інтерв’ю "Радіо Свободі", переда...

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...