Ніколи ще такого не було: У НАТО заявили про рекордну активність російських субмарин в Атлантиці

Йєнс Столтенберг. Фото: Рейтерс.

Росія різко збільшила активність флоту підводних човнів в Атлантичному океані поблизу країн північної Європи, що входять в блок НАТО. Про це в понеділок в інтерв'ю RND повідомив генеральний секретар альянсу Йєнс Столтенберг, передають Патріоти України.

«В останні роки ми реєструємо на півночі Атлантики наймасштабнішу активність російських підводних човнів за всі часи», - заявив він, додавши, що "Атлантика зберігає центральне значення для оборонної доктрини НАТО".

Росія, за словами Столтенберга, розвалила Договір про ракети середньої і меншої дальності, розмістивши в Європі ракети 9M729 (за класифікацією НАТО SSC-8). «Розміщення такої зброї, як ракети SSC-8, є для нас є особливим приводом для тривоги. Ми стурбовані їх використанням та інших нових бойових систем», - сказав генсек НАТО.
Він додав, що країни блоку не прагнуть до нової гонки озброєнь і, навпаки, бачать необхідність в укладанні нової угоди про обмеження ядерного арсеналу. Спроби укласти його на рівні Росії і США поки знаходяться в глухому куті. Останній двосторонній договір, що обмежує число ядерних боєзарядів, - СНО-3, підписаний Бараком Обамою та Дмитром Медведєвим, закінчується в 2021 році.
Черговий раунд російсько-американських переговорів щодо стратегічної стабільності відбувся 22 червня у Відні. На зустрічі представники США знову зажадали, щоб до оновленого договору приєднався Китай. У Пекіні цю пропозицію рішуче відкинули, запропонувавши США для початку скоротити свій ядерний ареснал до китайського рівня, тобто в 18 разів. За даними Стокгольмського інституту проблем світу (SIPRI), на початок 2020 року у КНР було 320 ядерних боєголовок проти 5,8 тисячі у США і 6,735 тисячі у Росії.
Росія в свою чергу запропонувала США ввести мораторій на розміщення ядерних ракет в Європі, як того вимагав розвалений договір про ракети середньої і меншої дальності (ДРСМД). Але спецпредставник Білого дому з контролю над озброєннями Маршалл Біллінгслі відповів відмовою. За його словами, саме Москва розвалила договір, за умовами якого Штати в кінці 1980-х вивели з території європейських членів НАТО ракети «Першинг-2», здатні досягати російської території в лічені хвилини.
Росія «зруйнувала договір», створивши, випробувавши і розмістивши на своїй території заборонену ракету SSC-8 (9М729), тоді як США «на протязі більше 30 років дотримувалися цього договорк», заявив Біллінгслі.
Він додав, що великим арсеналом ракет середньої дальності володіє Китай, і він не зв'язаний жодними обмеженнями. «Я б не став витрачати час на роздуми про мораторій: кажучи по-простому, мораторій не поширюватиметься», - заявив Біллінгслі.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...