Німецькі друзі Путіна збираються прибрати ядерну зброю з ФРН: Генсекретар НАТО розповів, куди вона поїде. У Москві вже істерика

НАТО очікує, що Берлін залишиться учасником “ядерного обміну”, згідно з яким американські ядерні боєголовки як і раніше будуть розміщені на території Німеччини. В іншому випадку Альянс може розмістити ядерну зброю на схід від ФРН. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції NATO Talks, повідомляють Патріоти України з посиланням на DW.

Він наголосив на важливості стратегії спільного використання ядерної зброї НАТО – домовленості, в рамках якої союзники забезпечують ядерне стримування. Це дає право голосу країнам-членам НАТО, зокрема Німеччині, при вирішенні питань про використання ядерної зброї.

“Думаю, що це надзвичайно важливо для європейських союзників, тому що при такому сценарії ми залучені в процес, беремо на себе відповідальність і маємо право голосу», – наголосив Столтенберг.

За його словами,Німеччина має право вирішувати, чи розміщувати на своїй території ядерну зброю. Якщо Берлін відмовиться від боєголовок, то їх розмістять в інших країнах Європи, наприклад на схід від Німеччини.

Столтенберг додав, що ніхто не любить ядерну зброю, однак вона необхідна НАТО для стримування тих країн, які мають таке озброєння.

Міністерство закордонних справ Росії відреагувало на заяву Столтенберга про можливе розміщення ядерної зброї в Східній Європі.

“Якщо він так дійсно сказав, значить, для НАТО, колективним голосом якого говорить генеральний секретар, основоположного акту Росія-НАТО більше не існує. Бо в цьому документі закріплені фундаментальні для європейської безпеки зобов’язання Альянсу, зокрема в ядерній сфері», – сказав заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко, передає “РІА Новини”.

Він зазначив, що, згідно з вказаним актом,Альянс не може розгортати ядерні сили на території нових членів НАТО. Також не повинно бути додаткового розміщення істотних бойових сил, «а що може бути істотніше ядерної зброї”.

Про що йдеться:

15 березня 1991 року набув чинності договір про остаточне врегулювання щодо Німеччини, за яким Берлін відмовився від власного виробництва, володіння і розпорядження атомною, біологічною і хімічною зброєю. Однак у рамках стратегічної концепції НАТО зі стримування потенційних супротивників на території ФРН розмістили ядерну зброю США.

За даними ЗМІ, на базі американських військово-повітряних сил «Бюрель» у федеральній землі Рейналанд-Пфальц знаходиться близько 20 ядерних боєголовок. У разі необхідності армія Німеччини може їх використовувати, надавши для цього літаки, які несуть боєголовки. Йдеться про німецькі винищувачі-бомбардувальники 141 Eurofighter і 85 Tornado.

Німеччина зобов’язана брати участь в ядерній програмі, як член НАТО. Це гарантує Берліну право голосу при плануванні та проведенні операцій із застосуванням ядерних сил.

Однак у минулому Соціал-демократична партія Німеччини і «зелені» активно добивалися виведення американських боєголовок. Після виборів (СДПН посіла перше місце, а партія Союз 90/Зелені – третє місце ) це питання стало частиною коаліційних переговорів.

Наприкінці жовтня голова СДПН Рольф Мютценіх розкритикував Міноборони Німеччини за готовність і надалі брати участь у програмі ядерного обміну НАТО. На його думку, німецький міністр оборони Аннегрет Крамп-Карренбауер “розкручує спіраль ескалації” у відносинах з РФ.

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...