Ніж у спину: Китай не впускає більше половини літаків російських авіакомпаній

Китай відмовляється пускати в свій повітряний простір більше половини літаків російських авіакомпаній через західних санкій, введені проти цивільної авіації РФ після повномасштабного вторгнення в Україну, передають Патріоти України.

Як пише РБК з посиланням на копію листа президента Асоціації експлуатантів повітряного транспорту Володимира Тасуна голові Мінтрансу РФ Віталію Савельєву, зокрема, російські авіакомпанії не можуть виконувати рейси до Китаю на повітряних суднах, які не виключені з бермудського реєстру (понад 480 літаків) або знаходяться в санкційному списку Мінторгу США (понад 170).

Зазначається, що з травня 2022 року Китай не пускає у свій повітряний простір літаки з подвійною реєстрацією. Станом на лютий 2022 року більшість імпортних літаків російських авіакомпаній були зареєстровані на Бермудах і в Ірландії. І хоча після введення західних санкцій росіяни спробували їх незаконно перереєструвати в Росії, вони все одно залишилися в іноземних реєстрах як було спочатку. До того ж повітряні судна, які знаходяться в переліку американського Мінторгу, заборонено заправляти, обслуговувати і ремонтувати. Більш того, польотам в Китай можуть перешкодити в тому числі навколосанкційні обмеження на роботу з російськими авіакомпаніями з боку місцевих аеропортів і провайдерів послуг, говорить старший директор з корпоративних рейтингів "Експерт РА" Ігор Смирнов.

Крім того, пише видання, є проблеми і з виконанням польотів до Китаю на повітряних суднах російського виробництва, в першу чергу Superjet, які раніше в цю країну не літали (в чому саме полягають проблеми, в листі не уточнюється).

Крім цього, через неможливість виконувати рейси в тій кількості, яка була у російських перевізників до пандемії COVID-19, будуть втрачені "історичні" слоти (тимчасові інтервали на приліт і виліт рейсу), які вкрай дефіцитні в китайських аеропортах. Це може привести до складнощів при відновленні перевезень, йдеться в листі. Оскільки мова йде саме про "історичні" слоти, можливо, у деяких російських перевізників є побоювання обнулення раніше узгоджених дозволів в пікові періоди з ініціативи китайських аеропортів або їхнього перерозподілу на користь конкурентів, додає авіаексперт Григорій Померанцев.

Знову поранені, в тому числі діти: Росіяни вкотре обстріляли Харків

субота, 18 травень 2024, 16:52

Під час повітряної тривоги у суботу, 18 травня, в Харкові пролунала серія вибухів. Внаслідок російських ударів по місту є руйнування житлової інфраструктури. Про це повідомив міський голова Ігор Терехов у Telegram-каналі, передають Патріоти України. "П...

"Ми наблизилися до позитивного прогнозу": Глава міноборони Словаччини розповів про стан Фіцо

субота, 18 травень 2024, 16:43

Після повторної операції лікарі дають позитивний прогноз щодо стану прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, пораненого кількома пострілами в живіт 15 травня. Про це міністр внутрішніх справ країни Роберт Калиняк повідомив 18 травня, відео його заяви ...