Ніж у спину! Китай закручує гайки для Кремля - російські компанії скаржаться на нові складнощі

Російські банки почали вимагати від імпортерів письмові гарантії прийому платежів китайськими банками через ризик вторинних санкцій, що ускладнює міжнародні розрахунки. Понад 98% китайських банків відмовляються приймати платежі з Росії, що ставить російський бізнес перед серйозними викликами, передають Патріоти України.

Про це пишуть росЗМІ. Ситуація стала особливо критичною після грудня 2023 року, коли США ввели вторинні санкції, що суттєво обмежили можливості проведення платежів з Росії до Китаю.

У відповідь китайські банки почали масово відмовлятися від прийому грошей із російських рахунків, що створило серйозні проблеми для імпортерів, які намагаються продовжувати торгівлю з КНР.

Зіткнувшись із посиленням санкцій і побоюваннями, що китайські банки можуть відмовити у прийомі платежів, російські банки, які ще зберегли можливість прямого переказу коштів до Китаю, почали вводити нові вимоги. Тепер для здійснення переказу імпортери повинні надати письмові запевнення від китайської сторони про те, що гроші будуть прийняті.

Ця процедура включає попереднє узгодження умов платежу між російськими та китайськими партнерами. Китайський постачальник звертається до свого банку, надає детальну інформацію про угоду та запитує, чи можливий прийом грошей. Якщо китайський банк дає позитивну відповідь, постачальник передає цю інформацію російському партнеру, який у свою чергу надає відповідне письмове підтвердження своєму банку в Росії.

Однією з головних причин відмов китайських банків приймати платежі з Росії є ризик потрапити під вторинні санкції США. Через це багато китайських кредитних організацій, особливо великих, просто повертають кошти, що надходять з Росії. Така практика створює серйозні труднощі для російських бізнесменів, оскільки повернення коштів є тривалою процедурою, яка може призвести до фінансових втрат через валютну конвертацію та нестабільність обмінних курсів.

За словами експертів, таких як голова Ради з розвитку зовнішньої торгівлі та міжнародних економічних відносин Максим Черешнєв та гендиректор АТ "Перша група" Олексій Порошин, ця проблема стає дедалі масовішою і може значно ускладнити діяльність російських імпортерів. Не всі китайські постачальники можуть уточнити деталі платежу через приватні канали в банках.

За словами генеральної директорки юрфірми SinoRuss Сурани Раднаєвої, така практика є неофіційною, і в серйозних банках ніхто не може дати жодних гарантій щодо проходження платежу. Багато що залежить від категорії товару, суми угоди та самого отримувача в Росії.

Це ставить малий бізнес у ще складніше становище, оскільки великі компанії можуть мати більше ресурсів і можливостей для встановлення таких контактів та отримання необхідних гарантій. Понад 98% китайських кредитних організацій наразі не обробляють платежі з Росії, що робить торгівлю між країнами майже неможливою без залучення посередників або використання складних схем обміну.

"Ми не інформували дуже багато інституцій в нашій державі": Зеленський розповів, чи попереджав Байдена про Курську операцію

четвер, 5 вересень 2024, 14:02

Президент України Володимир Зеленський сказав, що не інформував адміністрацію президента США Джо Байдена про плани розпочати операцію в Курській області Росії. Про це глава держави повідомив у інтерв’ю NBC News, передають Патріоти України. Зеленський з...

Відправив бійців на смерть і отримав звання "героя": У Росії плачуться, що їх командир "утилізує" війська Путіна

четвер, 5 вересень 2024, 12:00

У Росії скаржаться на командира Олексія Ксенофонтова, відомого під позивним "Тигр". Він займається "утилізацією" військ кремлівського диктатора, за що отримав звання "героя", передають Патріоти України. Про це повідомляють російські Telegram-канали. Ро...