"Нормандський формат" - небезпечна пастка для України: Портников пояснив, що готує Кремль

У проведенні зустрічі в "нормандському форматі" заради завершення війни на Донбасі зацікавлені всі країни-учасниці й США, але аж ніяк не Росія. Адже її президент Володимир Путін бачить у цих переговорах лише одну вигоду - заманити Європу в пастку заради здобуття контролю над усією територією України. Таку думку висловив український журналіст, публіцист Віталій Портников у статті для "Еспресо", докладно пояснивши, що принесе врегулювання на Донбасі Україні, Франції та Німеччині, повідомляють Патріоти України.

"У цьому врегулюванні зацікавлені практично всі. Володимир Зеленський – бо давав обіцянку завершити війну. Еммануель Макрон – бо бачить у врегулюванні можливість посилення власного впливу в Європі і в світі. Ангела Меркель – бо не хотіла б піти з великої політики, залишивши наступнику незавершений конфлікт. Про зацікавленість Дональда Трампа і говорити не доводиться. Напередодні президентських виборів в США американському президенту необхідні різні історії успіху. Але є той, кому врегулювання на Донбасі абсолютно не потрібно – Володимир Путін", – підкреслив Портников.

За його словами продовження конфлікту навпаки дозволяє російському президенту шантажувати Захід і стримувати рух України в бік цивілізованого світу. І його згода на зустріч в "нормандському форматі" означає тільки одне – Путін чекає, що в обмін на припинення війни західні лідери віддадуть йому всю Україну цілком, а не тільки Донбас.

"І російська сторона цього навіть не приховує. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вже заявив про можливість саміту в разі, якщо буде гарантовано виконання так званої "формули Штайнмайера". Простіше кажучи – окуповані Росією території України отримають постійний статус конституційної автономії, російський контроль над ними збережеться, українські війська відійдуть. На європейській та євроатлантичній інтеграції України буде поставлено крапку. Путіну саме це сьогодні і потрібно", – пояснює логіку агресора Портников.

Що стосується Заходу, то він, вважає журналіст, буде задоволений тим, що Україна відновила свою територіальну цілісність. Правда, без Криму, але це вже наступний етап переговорів. А тим часом з Росії встигнуть зняти більшу частину санкцій і продовжать заробляти гроші. "Залишається тільки зрозуміти, чи буде вважати президент Зеленський такий результат "нормандського саміту" результативним і як відреагують на такий результат самі українці", – застеріг Портников.

Джерело: Еспресо.ТV

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...

Є велика загроза: Просування російських військ на захід від Авдіївки прискорилося, - британська розвідка

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:15

Просування російських військ на захід від Авдіївки у Донецькій області за останній тиждень прискорилося. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. Як зазначається у зведенні, сухопутні війська Росії створили ...