Норвегія, Ірландія та Іспанія визнали Палестину: Ізраїль відкликає послів

У середу, 22 травня, прем'єр-міністри Норвегії, Ірландії та Іспанії оголосили про офіційне визнання Палестинської держави. Рішення набуде чинності 28 травня. На це Ізраїль заявив, що відкликає своїх послів з країн. Про це інформують видання NRK, Irish Times та El Pais.

Зокрема, прем'єр Норвегії Йонас Гар Стьоре обґрунтовує рішення тим фактом, що Палестинська держава абсолютно необхідна для встановлення миру на Близькому Сході.

"Коли ми визнаємо Палестину, ми можемо сильніше заохочувати інші країни підтримувати розбудову Палестинської держави, і зможемо притягнути її до відповідальності", - заявив Стьоре.

За словами прем'єр-міністра Ірландії Саймона Гарріса, визнання державності Палестини має "потужну політичну та символічну цінність, визнаючи прагнення палестинського народу жити вільно".

На його думку, його країна зробила "правильний вчинок".

"Визнання держави Палестина означає однозначну підтримку рішення про створення двох держав", - наголосив Гарріс і додав, що це єдиний надійний шлях до миру між Ізраїлем і Палестиною.

Також очільник іспанського уряду Педро Санчес, оголошуючи у конгресі визнання Палестини, наголосив, що це рішення не є проти Ізраїлю чи проти єврейського народу.

"Я хочу прояснити одне: це визнання не проти когось, воно не проти народу Ізраїлю, народу, який ми цінуємо. І набагато менше – проти євреїв, народу, гідного захоплення, історія якого пов’язана з Іспанією. Це також не на користь ХАМАСу, як кажуть деякі депутати, у спробі скористатися цією справою", - запевнив Санчес.

Реакція Ізраїлю

Пізніше стало відомо, що Ізраїль відкликає своїх послів в Ірландії та Норвегії через кроки щодо визнання Палестинської держави.

Як заявив міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац, його країна "не буде мовчати" і пообіцяв "подальші тяжкі наслідки".

"Я надсилаю чітке та недвозначне повідомлення Ірландії та Норвегії: Ізраїль не буде мовчати перед обличчям тих, хто підриває його суверенітет і ставить під загрозу його безпеку. Сьогоднішнє рішення є сигналом палестинцям і всьому світу: тероризм платить. Після того, як терористична організація ХАМАС здійснила найбільшу різанину євреїв з часів Голокосту, після вчинення жахливих сексуальних злочинів, свідками яких став увесь світ, ці країни вирішили винагородити ХАМАС та Іран, визнавши Палестинську державу", - написав він у соцмережі Х.

Очільник МЗС Ізраїлю додав, що у разі визнання Палестини й Іспанією, проти країни буде зроблено аналогічний крок.

"Ірландсько-норвезька дурість не зупиняє нас; ми сповнені рішучості досягти наших цілей: відновити безпеку наших громадян, ліквідувати ХАМАС і повернути заручників додому. Немає більш справедливих причин, ніж ці", - підкреслив Кац.

Через два дні після серії терактів в Дагестані: У Махачкалі знову стрілянина

середа, 26 червень 2024, 0:05

У столиці Дагестану Махачкалі увечері у вівторок, 25 червня, знову відбулася стрілянина. За даними місцевих ЗМІ, по російських силовиках у місті знову відкривали вогонь. . Відео зі стріляниною в місті публікують російські пабліки. . Telegram-канал Sh...

З російського полону повернулися 90 українських воїнів - Зеленський

вівторок, 25 червень 2024, 23:38

В Україну з російського полону повернулися 90 захисників. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у Telegram у вівторок, 25 червня. . "Вдома - це не просто слова. Вдома - це Україна. Сьогодні ще 90 наших людей повернулися додому з російського ...