Нова хвиля сепаратизму або крок до диктатури: Політолог озвучив тривожні сценарії щодо майбутнього України

Якщо найближчим часом Володимир Зеленський сам не почне міняти ситуацію, то йому доведеться спертися на силові структури і адміністративно-силовий ресурс.

Андрій Єрмолаєв. Фото: Факти.

Непрофесіоналізм команди президента Зеленського і неготовність нинішніх політиків і чиновників ефективно управляти державою, особливо на тлі пандемії коронавіруса і економічної кризи, може привести до регіонального економічного сепаратизму. Про це в інтерв'ю заявив керівник стратегічної групи SOFIA, відомий політолог і філософ Андрій Єрмолаєв, передають Патріоти України.

Вчений вважає, що буде рости авторитет місцевої влади, яка користується зараз більшим визнанням людей, ніж центральна влада. «В умовах, коли страх і негативні очікування зашкалюють, людей буде більше турбувати захищеність і забезпеченість в своєму регіоні, місті, в своїх "малих родинах". А значить, містечковий патріотизм, замішаний на консервативних ідеях "чужого не треба, й свого не віддамо" буде затребуваний як ніколи», - зазначає Єрмолаєв.
На його думку, процес буде стихійно набирати обертів напередодні майбутніх місцевих виборів. Розгубленість «слуг народу», некомпетентність міністрів та інших керівників постійно розхитує «човен влади» в центрі. А в регіонах впевненіше почуваються місцеві еліти. «Таким чином криза центральної влади може призвести до стихійної нової хвилі регіоналізації», - уточнює він.
Альтернативою цьому Єрмолаєв вважає створення перехідної «напівдиктатури» - зміцнення слабкого президента декількома авторитарними керівниками, яку можна представити суспільству як «уряд порятунку», «рада з безпеки». Відкритий переворот в Україні вчений вважає, малоймовірним, зазначаючи, що в суспільстві немає запиту на «ГКЧП по-українськи». Крім того, він не бачить фігур в українській політиці, які б могли піти на такий крок.
Однак українське суспільство, зазначає Єрмолаєв, хоче порядку і авторитетного керівника. Якщо найближчим часом Зеленський сам не почне міняти ситуацію, то йому доведеться спертися на силові структури і адміністративно-силовий ресурс.
Джерело: Факты

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...