Нова партія Javelin і сотні мільйонів на ЗСУ: В Україні розповіли про прорив відносин із США

У 2020 році Україна вперше безпосередньо закупить у США ракетні комплекси Javelin на суму $36,5 мільйонів. Крім того, країна отримає від американських партнерів військову допомогу в розмірі $250 мільйонів. Однак кошти, виділені на закупівлю Javelin, що не входять в загальну суму оборонної допомоги, зазначив посол України в США Володимир Єльченко, передають Патріоти України.

"Вони не входять в ту суму допомоги США, але це важливо, тому що це вперше такого роду контакт безпосередньо з Пентагоном. Він відкриває нам шлях для реалізації інших проєктів, про які зараз ведуться переговори", – розповів дипломат.

В цілому в 2020 році США нададуть Україні допомогу в розмірі $600 млн ($ 250 млн виділені на оборону, а ще $ 448 млн – фінансово-економічний транш). Крім того, Єльченко наголосив, що військова допомога, в разі виконання Україною певних умов щодо реформування ЗСУ та приведення їх до стандартів НАТО, а також використання першої частини суми, може бути збільшена до $300 мільйонів.

За словами посла, пріоритетом співпраці Міністерства оборони України і Пентагону в 2020 році було визначено посилення флоту. Тому американці планують передачу ВМС ЗСУ трьох катерів класу "Айленд", на кожен з яких буде встановлено обладнання та зброю на $10 мільйонів. Раніше два таких самих катери Україна вже отримала.

"Є такий термін, як "москітний флот", тобто швидкісні катери, яких дуже не вистачає саме нашим військовим і морякам на Чорному та Азовському морях", – сказав Єльченко.

Також, за його словами, США будуть продовжувати програму військових навчань на Яворівському полігоні у Львівській області. Єльченко нагадав, що з 2014 року Вашингтон надав Києву $1,6 млрд допомоги на посилення безпеки і оборони, що становить 92% всієї зарубіжної військово-технічної допомоги за цей період.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...