Нова загроза? РФ готує до спуску на воду два кораблі для Чорноморського флоту, один з них - носій ракет "Калибр"

Найближчим часом у РФ має відбутись спуск на воду двох кораблів, які призначені для Чорноморського флоту: малого ракетного корабля проєкту 22800 "Каракурт", який має назву "Тайфун" та патрульного корабля проєкту 22160 типу "Василий Быков", який має назву "Виктор Великий", пише Defense Express, передають Патріоти України.

Про це повідомило так зване міноборони РФ, зазначивши, що спуск на воду відбудеться в один день у травні, без уточнення точної дати. Сама подія має відбутись на Зеленодольскому заводі у Татарстані під Казанню.

Зазначимо, що завдяки мережі річок та каналів у РФ є можливість посилення та перекидання кораблів таких класів фактично до будь-якого флоту та флотилії, можливо окрім Тихоокеанського. На практиці, кораблі з Зеленодольского заводу на постійній основі посилювали російські Чорноморський, Балтійський флоти та Каспійську флотилію.

Щодо самих кораблів, то їх спуск на воду означає завершення лише однієї фази робіт. Далі їх почнуть добудовувати на плаву, а потім вони ще будуть проходити випробування. Зазвичай між спуском на воду та фактичною передачею замовнику зі вступом у стрій для таких кораблів у РФ проходить ще доволі значний час.

Наприклад, ще один корабель проєкту 22800 "Каракурт" під назвою "Аскольд" був спущений на воду у вересні 2021 року і на момент ураження 4 листопада 2023 року перебував на заводі "Залив" в окупованій Керчі. А строк у три роки між спуском на воду та вступом у стрій для таких кораблів є звичайним.

Щодо корабля проєкту 22160, то їх вступ у стрій значно швидший і займає менше року. Наприклад, "Сергей Котов", який був потоплений" 5 березня 2024 року ударом морських дронів-камікадзе, спустили на воду у січні 2021 року, а передача замовнику відбулась у липні 2022 року.

Зазначимо, що малий ракетний корабель "Тайфун" був закладений ще у вересні 2019 року. Він, як типовий представник проєкту 22800 "Каракурт", має стандартне водозаміщення 800 тонн та довжину 67 метрів. Екіпаж складається з 39 осіб, а автономність корабля - 15 діб, чого достатньо для виконання завдань у прибережній зоні.

Хоча задача корабля - завдання далекобійних ударів, бо корабель має 8 пускових шахт під 3С14 під ракети "Калибр" та "Оникс". За протиповітряну оборону корабля відповідає ЗРГК "Панцирь-МЕ", а головним радіолокаційним озброєнням є РЛС "Минерал-М" з бойовою інформаційно-керуючою системою "Сигма".

Патрульний корабель "Виктор Великий", проєкту 22160, був закладений ще у 2016 році. Попри те, що він значно більший за проєкт "Каракурт": стандартне водозаміщення 1500 тонн та довжина 94 метри, він не належить до ракетних кораблів. Його екіпаж складається з 28 осіб, а автономність складає 60 діб. На кораблі має штатно базуватися вертоліт типу Ка-27.

Задача корабля - саме патрулювання і він не є носієм ракет "Калибр" та "Оникс", хоча за планом він мав мати модульне озброєння, включно з пусковими 3С14. Але у РФ традиційно щось пішло не по плану та російські моряки отримали величезну патрульну "яхту" з мінімумом озброєння: одну корабельну артустановку та ППО у вигляді моряка з ПЗРК. Саме тому на вертолітну палубу кораблів проєкту 22160 у РФ ставлять сухопутні ЗРК "Тор".

Найближчі місяці - вирішальні: Україна і Росія у певний момент можуть "заморозити" війну за корейським сценарієм, - NYT

п’ятниця, 17 травень 2024, 7:25

Серед членів адміністрації Джо Байдена зростає стурбованість стосовно того, що президент РФ Володимир Путін набирає необхідну силу для зміни траєкторії війни. Зрештою, обидві сторони можуть почати переговори про припинення вогню та замороження війни за...

"Ворог почав наступальну кампанію ще в жовтні минулого року": Селезньов дав прогноз, скільки часу триватиме активний наступ РФ

п’ятниця, 17 травень 2024, 6:53

Росія буде потужно атакувати на різних ділянках фронту ще приблизно тиждень або два. Про це заявив "Еспресо" колишній речник Генштабу ЗСУ, військовий експерт Владислав Селезньов. За його словами, зазвичай масштабні наступальні операції можуть тривати в...