Новий акт перекроювання кордонів Балтії: РФ самовільно прибрала з річки Нарви естонські маркувальні буї

Не встиг світ відреагувати на раптовий випад та відкат Росії щодо одностороннього перегляду держкордону з Фінляндією та Литвою, як Московії здійснила нову провокацію в тому ж роді. Російські прикордонники прибрали з Нарви кілька десятків буїв, які Естонія щорічно встановлює перед початком літа

Російські прикордонники самовільно прибрали з естонських вод на річці Нарва буї, якими маркується судноплавне русло. Естонія чекає пояснень з цього приводу, повідомляє ERR.

Повідомляється, що в ніч на четвер, 23 травня, російські прикордонники прибрали кілька десятків буїв, які Естонія щорічно встановлює перед початком літа. Цього року їх почали встановлювати 13 травня.

Як повідомив керівник регіонального бюро прикордонної охорони Еерік Пургель, до початку повномасштабної війни Росії проти України Естонія й Росія встановлювали такі маркери за взаємною згодою, але з 2023 року РФ перестала погоджуватися з пропозиціями Естонії.

"Ми вирішили встановити плавучі мітки на літній сезон згідно з домовленістю 2022 року, тому що вони необхідні для запобігання навігаційним помилкам, щоб наші рибалки та відпочивальники помилково не зайшли у російські води", - пояснив Пургель.

Але, як зазначив керівник бюро, в РФ цього року заявили, що не згодні з місцем встановлення близько половини з 250 буїв, і за минулу ніч зняли 24 буї.

Департамент поліції та прикордонної охорони чекає від Росії доказів того, що раніше погоджений фарватер змінився, а якщо докази не будуть надані, естонська сторона продовжить маркування.

Прем’єрка Естонії Кая Каллас ззначила, що бачить це "частиною ширшої схеми, коли Росія намагається своїми діями сіяти тривогу".

Міністр закордонних справ Маргус Тсахкна зазначив, що випадок варто сприймати спокійно, оскільки це частина провокативної поведінки, до якої останнім часом вдається РФ.

Якщо Україна не погодиться на "мирний план" Путіна: Медведчук закликає РФ окупувати Одесу

неділя, 16 червень 2024, 14:30

Ексголова партії “ОПЗЖ”, якого раніше затримала СБУ та який згодом був обмінений на українських військовополонених Віктор Медведчук, закликає до окупації Одеси та інших міст. Про це пишуть російські ЗМІ, передають Патріоти України. Як зазначається, Мед...

Росію змусять здатися, якщо вона на погодиться на запропоновані їй умови миру, - прем'єр-міністр Італії

неділя, 16 червень 2024, 14:16

Якщо Росія не погодиться на умови мирного врегулювання в Україні, її змусять здатися. Про це заявила прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні на швейцарському Саміті миру, передають Патріоти України. За її словами, міжнародна спільнота має сформувати мін...