Новий фаворит режиму Зеленського: Ахметов бере під контроль держоргани та енергетику, - ЗМІ

В Україні в різних відомствах на різних позиціях працюють люди "на зарплатах" у великих фінансово-промислових груп, які лобіюють необхідні рішення.

Рінат Ахметов. Фото: РБК.

Компанія ДТЕК Рината Ахметова має "дорожню карту" по виведенню компанії з кризи через лобіювання інтересів у державних органах. Частина плану: обмеження імпорту електроенергії, преференції для "зеленої" енергетики - вже реалізована. Про це йдеться у матеріалі ЕП з посиланням на документ, який опинився у розпорядженні редакції, передають Патріоти України.

Існування такого "плану" журналістам підтвердили і співрозмовники в ДТЕК. Прізвищ прем'єра і тимчасового міністра енергетики в документах нема. Усе зводиться до назв відомств, через які необхідно провести зазначені рішення. У переліку – НКРЕКП, "Укренерго", Кабінет міністрів та Антимонопольний комітет.

"В Україні в різних відомствах на різних позиціях працюють люди "на зарплатах" у великих фінансово-промислових груп, які лобіюють необхідні рішення. Це давно не новина і нікого не дивує", – каже співрозмовник журналістів в парламенті.

Фахівці проаналізували документ і виявили, що левова частка плану в різних формах вже реалізована, інша частина перебуває на різних стадіях опрацювання. Один з ключових пунктів плану – обмеження імпорту електроенергії з РФ і Білорусі. Документ передбачає два варіанти досягнення цілі: через ухвалення постанови Кабміну або через рішення Нацкомісії з регулювання тарифів.

У підсумку в березні уряд запровадив спеціальне мито на імпорт електроенергії та вугілля з Росії в розмірі 65%, а у квітні НКРЕКП зупинила імпорт електроенергії з РФ та Білорусі. Окрім цього, лобістам ДТЕК у владі вдалося домогтися:

- перегляду енергетичного балансу на користь "ахметівських" ТЕЦ і зеленої генерації

- підвищення у три рази верхньої межі ціни, за якою "гарантований покупець" може виставляти на продаж "зелену" електроенергію

Якщо вірити документам, то серед планів ДТЕК на найближчий час – розширення "прайс-кепів" на ринку "на добу наперед" та на балансуючому ринку. Окремо в "плані" наголошується на важливості захисту "ДТЕК Західенерго" у справі АМКУ про порушення антимонопольного законодавства в межах так званого Бурштинського енергетичного острова.

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...