Новий-старий план: Війська РФ під час атаки на Україну використовували ракети-приманки для виснаження української ППО, - ISW

Під час масштабної ракетної атаки на Київ 8 грудня російські війська запускали ракети-приманки з метою виснажити українську систему протиповітряної оборони. Однак досягти цієї мети окупантам не вдалося: для цього РФ має замало стратегічних бомбардувальників. Втім, більша частина України захищена не так сильно, як столиця. Подробиці розкрили в Інституті вивчення війни (ISW), передають Патріоти України.

Аналітики звернули увагу на повідомлення відомого російського блогера про те, що під час ракетної атаки на Київ 8 грудня російські війська запускали ракети-приманки з метою виснаження системи ППО. Йдеться про хибні ракети Х-55, які візуально нагадують модернізований варіант ракети Х-101.

Саме у запуску ракет-приманок цей блогер побачив причину, через яку реальні ракети не змогли вразити жодну ціль в українській столиці.

"Блогер поскаржився, що для російських сил практично неможливо запустити достатню кількість хибних ракет Х-55, щоб перевантажити українську ППО через обмежену кількість російських бомбардувальників Ту-95 і Ту-160. Раніше російські війська використовували ракети Х-55 разом з іншими варіантами ракет і безпілотників як приманки, щоб розтрощити українську ППО і компенсувати виснаження запасів високоточних ракет", – зазначають в ISW.

При цьому офіційні посадовці в Україні визнають, що Україна не має достатньої кількості засобів ППО, щоб захистити від ударів з повітря всю територію такою ж мірою, як зараз захищений Київ. І нині, як зазначав військовий оглядач Костянтин Машовець, російські окупанти проводять посилену повітряну розвідку у рамках підготовки до масштабних ракетних ударів по цілях на сході та півдні України.

Наприклад, за даними Машовця, атаці 8 грудня передували сім розвідувальних польотів, здійснених російськими військовими. Зазвичай за добу вони проводять один-два таких польоти. "Російські сили, ймовірно, намагаються протистояти обмеженій протиповітряній обороні України напередодні очікуваної крупномасштабної зимової кампанії з завдання ударів по Україні", – резюмували в ISW.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...