Низка політиків оголосила бойкот Нобелівській премії через росіян

У Швеції низка політиків планує ігнорувати Нобелівську церемонію через запрошення Росії. Раніше стало відомо про смерть відомого Нобелівського лауреата. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Aftonbladet.

Кілька лідерів опозиційних партій скасували свої запрошення, а деякі представники уряду розглядають можливість відмовитися від участі у заході. Зокрема, відповідно заяву зробив глава Ліберальної партії Карл Йохан Георг Персон. "Я не збираюсь сидіти і піднімати тост за російського посла, поки триває огидна і кривава агресивна війна Путіна в Україні", - наголосив він.

Також планує ігнорувати церемонію лідер Партії центру Мухаррем Демірок, якщо на неї буде присутній посол РФ. "Я з нетерпінням чекав можливості бути присутнім на церемонії і на Нобелівській вечірці. Але поки Росія перебуває у стані війни з Україною, не можу бути присутнім на одній вечірці з їхнім послом. Я радий відсвяткувати дослідження і прогрес, але не за будь-яких обставин", - написав він у Twitter.

Також лідерка Шведської лівої партії Нуші Дадгостар наголосила, що не візьме участь у нобелівських урочистостях з представником РФ, "поки над Україною падають бомби".

Експрем’єрка та лідерка соціал-демократів Магдалена Андерссон сказала, що не отримала запрошення на церемонію, але організаторам заходу потрібне "серйозно подумати про те, що означає запросити на церемонію нагородження представника режиму, який веде огидну і незаконну війну в Україні, а також погрожує Швеції".

Крім того, прем'єр-міністр країни Ульф Крістерссон акцентував: рішення щодо запрошення Росії засмутило багатьох людей як у Швеції, так і в Україні. Посадовець наголошує, що він теж "гостро відреагував", але Нобелівський фонд приймає власні рішення. "Але я б не запросив Росію, якби зараз відповідав за церемонію вручення премії", - підкреслив він, але не став уточнювати, чи відвідає церемонію.

Представники королівської родини Швеції поки не дають з приводу запрошення представників держави-агресора жодних коментарів.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...