"Обговорили, як рестартувати Мінськ": Заступник глави АП розповів про візит до Німеччини

Вадим Пристайко зазначив, що зустрічі стали результатом домовленостей, яких було досягнуто під час телефонної розмови Володимира Зеленського з канцлером Німеччини минулої п’ятниці.
Вадим Пристайко. Фото: Рейтерс.

Заступник глави Адміністрації Президента Вадим Пристайко обговорював у Берліні врегулювання на Донбасі і двосторонні відносини України і Німеччини, повідомляють Патріоти України.

"Я зустрівся з держсекретарем Федерального міністерства закордонних справ і зі своїм колегою – радником з зовнішньополітичних питань канцлера Ангели Меркель. Обговорили, як рестартувати Мінськ, а також питання двосторонньої співпраці", - розповів Пристайко.

Він зазначив, що такі зустрічі стали результатом домовленостей, яких було досягнуто під час телефонної розмови Президента України Володимира Зеленського з канцлером минулої п’ятниці. "Дійсно, це була гарна якісна розмова, довга, під час якої ми обговорили ініціативи, які зараз є у Президента Зеленського. Саме для того, щоби їх розвинути в практичному руслі, я був відправлений сюди. Це якраз частина домовленості двох лідерів, що їх радники зустрінуться ближчим часом", - повторив заступник глави АП.

Він запевнив, що Німеччина "безумовно буде одною з перших країн", які відвідає з візитом новий Президент. Дата візиту поки ще не узгоджена, загалом їх графік на найближчу перспективу зараз опрацьовують. Пристайко підкреслив, що Україна високо цінує підтримку Німеччини, ту роль, яку відіграє в цьому власне її канцлер. Він також підкреслив, що телефонна розмова з Меркель була одним із перших телефонних контактів Президента, не вітальних, а саме предметних.

Пристайко не вбачає проблеми в тому, що Меркель та президент Франції Емманюель Макрон провели тристоронні телефонні переговори з президентом РФ Володимиром Путіним. Під час розмови телефоном між Зеленським і Меркель канцлер поінформувала Президента, про що йшлося у розмові з Путіним. "Давно досягнуто домовленостей, що нічого про Україну без України", - підкреслив радник.

Переговори з французькою стороною мають відбутися ближчим часом. Розробляються також плани особистих контактів на рівні голів МЗС трьох країн.

Що ж стосується перспектив зустрічі у Нормандському форматі, то така зустріч на найвищому рівні доцільна лише тоді, коли "є готові досягнення", а не лише для того, "щоби перезапустити щось", зауважив заступник глави АП. З метою створити базу для можливої майбутньої зустрічі будуть проводитися консультації на різних рівнях - радників, міністрів, заступників міністрів тощо. Київ задекларував свою готовність відновлювати роботу в Мінському процесі, підкреслив Пристайко.

Джерело: Укрінформ

Там справжнє "пекло": У ЗСУ розповіли, на якому напрямку Росія зазнає найбільших втрат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:59

У середньому 85% втрат армії РФ припадає на Східний напрямок. Там противник втрачає як живу силу, так і легкоброньовану техніку. Про це LIGA.net повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин, передають Патріоти України. За словами Волошина, важливу рол...

Ворог не пройде: Прикордонники зупинили штурм окупантів у Харківській області (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:57

Українські прикордонники зупинили штурм російських військ в Харківській області, передають Патріоти України. "Влучними пострілами з 100-мм гармати прикордонники бригади "Сталевий кордон" зупинили штурм окупантів у Харківській області", - йдеться у пові...