Обламали роги Недоімперії Зла: Як ООН зробила доленосну заяву про статус Севастополя

23 роки тому світове співтовариство відбило першу спробу "оновленої Росії" захопити українські землі криму.

Рада Безпеки ООН 20 липня 1993 року визнала постанову російського парламенту про статус Севастополя нечинною. Цим зірвали першу спробу анексії українського міста, зазначають Патріоти України.

Спершу про його "російський статус" заявив президент Борис Єльцин на мітингу в Липецьку. Парламент 9 липня прийняв постанову, якою незаконно затверджував "російський федеральний статус міста".

Уряду було наказано розробити державну програму по забезпеченні Севастополя та провести з українським Кабміном переговори про розміщення головної бази Чорноморського флоту. Центральний банк мав подбати про фінансування окремих статей міського бюджету. Федеральний статус Севастополя хотіли закріпити в конституції Російської Федерації.

Україна відреагувала миттєво. Скликали засідання Редбезу ООН на якому підтримали територіальну цілісність України і постановили, що зазіхання Росії суперечать двостороннім угодам 1990 року, а також Статуту ООН. Постанову визнали такою, що не має юридичної сили і підтвердили український статус Севастополя.

Борис Єльцин заявив, що йому соромно за рішення парламенту. Підтримало його і МЗС Росії.

1992 року після розпаду СРСР Чорноморський флот перейшов під контроль України за територіальною приналежністю. У флоті було 833 судна. 9 червня 1995-го в Сочі президент України Леонід Кучма та Росії Борис Єльцин підписали угоду про розподіл флоту, за якою Україна отримала лише 18,3% кораблів.

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...