Обмеження в силі: Байден не дозволяє ЗСУ бити американською зброєю по глибокому тилу Росії, - ISW

Президент США Джо Байден знову висловився проти того, щоб дозволити Збройним силам України завдавати ударів з американської зброї по військових цілях в оперативних зонах або глибокому тилу Росії, передають Патріоти України з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Очільник Білого дому визнав, що "має сенс" дозволити українським військам наносити удари по російських військах, розташованих безпосередньо біля міжнародного кордону з Україною на території РФ. Однак Сполучені Штати не змінили своїх обмежень, які забороняють Україні наносити удари по оперативних зонах або глибокому тилу Росії на її території.

За оцінками аналітиків ISW, обмежена зміна політики адміністрації Байдена, яка дозволила Україні використовувати надану США зброю для нанесення ударів по деяких російських військових цілях на невеликій ділянці на території РФ, зменшила розмір "наземного притулку" Росії максимум на 16 відсотків.

"Захід зберігає здатність суттєво підірвати російські операції, дозволяючи Україні використовувати західне озброєння для нанесення ударів по оперативних тилах і глибоких тилових зонах Росії на російській території", - йдеться у звіті ISW.

Удари західними озброєннями по території РФ

З літа 2022 року, коли США та інші союзники почали надання Україні західних озброєнь для протистояння вторгненню, Білий дім заборонив ЗСУ застосовувати надану зброю для ударів по території РФ.

Однак після активізації ударів ракетами і бомбами по території Харкова та Харківської області у травні, коли РФ почала новий наступ через держкордон, Київ звернувся до країн ЄС та США з проханням дозволити завдавати удари по об'єктах агресора із західної зброї.

Білий дім офіційно дозволив ЗСУ застосовувати для ударів американську зброю, але виключно в районі держкордону в Харківській області. Водночас, адміністрація Байдена заборонила використовувати для ударів балістичні ракети ATACMS.

Днями в ISW повідомлялося, що західні країни ведуть дискусії про дозвіл на атаки території Росії без обмежень по напрямках чи глибині російського тилу. Також стало відомо, що раніше Україна вже використала зброю США для ударів по Росії.

Початок переговорів з ЄС: Починайте виконувати!

п’ятниця, 28 червень 2024, 1:07

Початок переговорів про вступ до ЄС – це не подарунок для влади і не приз глядацьких симпатій. Це – визнання героїчної боротьби української Армії за підтримки Народу. Але це також – певне, остання сходинка, на яку пускають авансом. Далі – дуже складна ...

Змагання роботизованих систем: Росіяни розробили новий спосіб вистежувати українські морські дрони

п’ятниця, 28 червень 2024, 0:10

Росіяни заявляють, що безпілотні вертольоти ВТ-30Е можуть виконувати моніторингові завдання цілодобово та за будь-яких погодних умов. . Російські окупанти для розвідки та відстежування українських безекіпажних катерів-камікадзе планують використовуват...