Обміняли на американського сержанта: До захоплення Кабула причетний звільнений Обамою терорист

Хайрулла Хайрхва утримувався у в'язниці Гуантанамо. Фото: Рейтерс.Одним із лідерів руху "Талібан", який захопив Афганістан, став Хайрулла Хайрхва – терорист, звільнений колишнім президентом США Бараком Обамою. Він перебував у в'язниці Гуантанамо і був випущений у 2014 році в обмін на екссержанта армії США, інформують Патріоти України.

Як пише The New York Post, Хайрхву заарештували після терактів 11 вересня. Тоді посадові особи Пентагону звинуватили на той час міністра внутрішніх справ талібів в Афганістані в тому, що він є близьким соратником Усами бен Ладена, і вважали його занадто небезпечним, щоб випускати.

Відзначається, що в 2014 році США звільнили п'ятьох лідерів Талібану, включно з Хайрхвою, відомих як "П'ятірка талібів", в обмін на звільнення рухом американського сержанта Боу Бергдала, який був схоплений після того, як покинув свій пост в Афганістані. "П'ятірка талібів" є єдиними "назавжди ув'язненими" Гуантанамо, звільненими без схвалення комісії з умовно-дострокового звільнення.

Однак пізніше Бергдал визнав себе винним у дезертирстві і негідній поведінці перед противником у 2017 році і був названий колишнім президентом Дональдом Трампом "брудним гнилим зрадником", зазначає Fox News.

Зі свого боку Хайрхва наразі описується ЗМІ як "натхненник зміни режиму", і бойовики "Талібану" заявили, що планують перекинути своїх лідерів з Катару до Афганістану після захоплення Кабула – причому один із бойовиків навіть стверджував, що він також провів вісім років у затоці Гуантанамо, пише газета.

Видання Fox News відправило запит в офіс Барака і Мішель Обами про коментарі з приводу звільнення Хайрхви і повідомлення про те, що колишній в'язень допоміг організувати захоплення, однак відповіді поки не отримало.

F-16 можуть з'явитись в українському небі вже наступного тижня: У Повітряних Силах ЗСУ зробили інтригуючу заяву

четвер, 2 травень 2024, 1:45

Наразі закінчуються останні приготування інфраструктури та заходів захисту дислокацій дорогоцінних для України літаків від повітряних ударів ворога. У Повітряних силах ЗСУ озвучили орієнтир, коли в Україні почнуть "працювати" західні винищувачі F-16 - ...

"Вони просто черв'яки на нашому тілі": Депутат "Єдиної Росії" обізвала безробітних росіян

середа, 1 травень 2024, 23:43

Депутат від партії "Единая Россия" Катерина Собканюк заявила, що безробітні росіяни є "черв'яками". Також вона запропонувала створити в Росії "трудові табори", передають Патріоти України. "Сьогодні в будівельній галузі близько 30% незаповнених місць, в...