"Оборонні споруди ВЦА під Харковом були у незадовільному стані": Комбриг 125-і бригади Горбенко відповів на звинувачення

У районі Липців, Веселого, Ізбицького проходила друга лінія оборони, яка мала облаштовуватись силами Харківської ОВА. Але вона була у незадовільному стані. Бетонні споруди не були облаштовані належним чином. Про це в інтерв'ю "УП" розповів колишній командир 125-ї бригади ТРО - генерал-лейтенант Артур Горбенко, передають Патріоти України.

"Стрілеча йшло по самому кордону (тобто в цьому селі "сірої зони" не було – ред.). А в Пильній і Борисівці (глибина "сірої зони" – ред.) – від 1,5 до 4 кілометрів. Це креслення переднього краю було сталим з моменту звільнення Харківщини. Мені закидають, що там не були облаштовані певні позиції. По-перше, там була невигідна місцевість – сади, густий чагарник. Ми розміщували там лише криті спостережні пости, позицій так званої бойової охорони там не було. По-друге, на будівництво фортифікацій, за всіма статутами, треба виділяти людей з другого ешелону оборони, а в мене їх на першому не вистачало", - зазначив він.

За словами Горбенка, на третій лінії оборони області неможливо було будувати довгострокові бетонні споруди, оскільки будь-яка техніка знищувалася артилерією чи FPV-дронами, "Ланцетами".

"У мене ж по штату навіть інженерно-саперних підрозділів не було. У мене в бригаді була інженерна рота, а в батальйонах були інженерні взводи. Без спеціальної техніки, без нічого, просто солдат з лопатою. Що могли, те й робили. Ми давали деревину, перевіряли траншеї. Для оборонного бою на передньому краю, за моєю оцінкою як комбрига, їх було достатньо", - розповів колишній комбриг 125-ї бригади ТРО.

Він зазначив, що друга лінія оборони - зона відповідальності місцевих органів влади, обласної військової адміністрації.

У кінці 2023 року мені як командиру бригади прийшло розпорядження прийняти оборонні споруди по другому рубежу – я відмовився це робити.Я проїхався по цьому рубежу, поставив задачу все зафотографувати, заактувати", - наголошує Горбенко.

Щодо цього він направив офіційні донесення на керівництво ОТУ "Харків". Відповідь була: "будемо розбиратися". Також є відповідь на керівництво ОТУ "Харків" від когось з ОВА, що "споруди зроблені практично в повному обсязі, роботи ще продовжуються і мають задовільний стан".

"Але це була відверта брехня", - додає він. Крім того, Горбенко розповів, що тетраедри повинні були давно встановити на полях для того, щоб перешкодити просуванню техніки противника.

"Є мої фотографії з напрямку Липців, Глибокого, де всі ці тетраедри як лежали у 2022-му, так і лежать у 2024-му. Це не тільки Липці, а і в районі Стариці, Веселого. Ми все ще говоримо про другий оборонний рубіж... Єдине, що ми облаштовували екскаваторами й технікою – місця розміщення резервів, вогневі позиції артилерії, схованки для танків. Це вже ближче до тилу", - резюмував комбриг.

"Якщо хтось перемагає, значить хтось програє": Портников пояснив ставлення Трампа до Путіна і Зеленського

вівторок, 17 вересень 2024, 0:18

Журналіст Віталій Портников пояснив, чому Трамп не говорить про Україну з точки зору перемоги, а виключно з точки зору закінчення війни. Про це він розповів у етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. "Він вважає, що в нього гарні стосунк...

Але є "але": Столтенберг визнав, що НАТО могло б не допустити вторгнення РФ до України у 2022 році

понеділок, 16 вересень 2024, 23:49

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс міг би зробити більше для озброєння України, щоб запобігти російському вторгненню у 2022 році Про це повідомляє Reuters, передають Патріоти України. "Зараз ми надаємо військові засоби для війн...