Очевидні питання як незаконна агітація на виборах: "Давайте ще спитаємо, чи треба захищати Україну", - ексголова МВС про політичну спекуляцію "Слуги народу"

Коли топ-корупціонерів не саджають ніяк (на їх "законні" 12 років), питати в народу, чи не давати довічне ,це спекуляція неспроможної влади мобілізувати розчарований електорат ще раз

П'яте питання всеукраїнського опитування, про Будапештський меморандум, є абсолютно беззмістовним. З таким же успіхом можна було запитати, чи треба захищати Україну або задіяти збройні сили для того, щоб захищати Україну? Взагалі питання, озвучені Володимиром Зеленським, є скоріше піарницьким ходом, ніж бажанням дізнатися відповіді українців на важливі питання. Таку думку в ефірі Апостроф Live висловив колишній міністр закордонних справ України КОСТЯНТИН ГРИЩЕНКО.

- Чи можливе у найближчій перспективі запровадження вільної економічної зони на Донбасі? Можливо в якості аспекту встановлення миру на сході України?

- Треба насамперед створити умови для того, щоб можна взагалі було розглядати цю ідею. Вона правильна, але для того, щоб залучити інвесторів, треба, щоб у регіоні, де планують створити таку зону, були направлено всі зусилля на те, аби виключити застосування саме форс-мажорного аспекту.

Якщо немає жодних гарантій, що повернення військових дій не відбудеться, то можна створювати будь-яку зону вільної торгівлі, але думати, що туди хтось прийде - було б дуже оптимістично.

Обговорювати і відпрацьовувати модальність створення зони вільної торгівлі корисно і потрібно. Але це має бути частиною загальної стратегії, яка має бути прив’язаною до певного прогресу у вирішенні проблеми безпеки в регіоні. Бо без вирішення цієї проблеми вона не дає результату як така. Більш того, вона може бути знівельована, якщо її запровадити до того, як виникне реальний прогрес у вирішенні безпекових питань.

- П’яте питання питання Зеленського про Будапештський меморандум, який ми згадуємо впродовж цих років. Скажіть як дипломат: наскільки юридично правильно було сформульоване це питання? Якщо ми голосуємо, що нам треба реалізовувати своє право, то треба надсилати результати у США та Велику Британію і казати, реалізуйте наше право на захист чи як?

- Давайте почнемо з того, що повертатися до Будапештського меморандуму треба було у 2014 році. Велика провина попередньої влади у тому, що вони цього не робили.

Це треба було застосовувати в той момент, коли була найгостріша фаза. Ніхто реально в той момент не скликав консультації, які передбачені в самому меморандумі. Не було зроблено всього того, що було очевидним хоча б з точки зору політичного впливу на ситуацію.

Зараз у мене виникає єдине питання: для чого взагалі виносити це на якесь обговорення? Дійте. Для чого потрібні якісь додаткові заходи? Це очевидна річ, робіть усе можливе для того, щоб максимально задіяти цей інструмент для захисту інтересів України в цей непростий період.

Тоді давайте будемо взагалі питати, а чи треба захищати Україну, чи треба взагалі використовувати збройні сили для того, щоб захищати Україну? Я не розумію сутність і сенс цього запитання. Практично кожне з попередніх питань можна хоч якось зрозуміти, а ось це для мене якийсь абсолютно беззмістовний захід. Мало хто буде проти того, щоб застосовувати у будь-який спосіб найефективніші положення Будапештського меморандуму. Так треба його просто застосовувати, а не вдаватися до якогось піарницього ходу.

- Чи може думка умовно десяти мільйонів українців стати аргументом для США та Великої Британії?

- Якщо ми будемо кожного разу для того, щоб спиратися на діючі документи, проводити опитування і чекати, що десять мільйонів наших громадян будуть додатковим аргументом для того, щоб перейти до якихось дій, то я думаю, ми тоді повністю втратимо будь-яку довіру до здатності української держави у особі її керівництва оперативно вирішувати будь-які питання.

Тому, мені здається, що в даному випадку цей аргумент повинен використовуватися після опитування. Але сам факт, що Україна не використовує меморандум без будь-якого опитування, свідчить про те, що ми просто не здатні на сьогоднішній день оперативно тиснути і використовувати ті аргументи, які не залежать від того, чи буде формальна згода певної кількості українських громадян.

Я переконаний, що всі українці, можливо за малим винятком, підтримають те, що записано в цьому меморандумі. Звичайно, як-то кажуть, апріорі всі розуміють, що така підтримка існує. Що ще потрібно? Діяти треба, а не опитувати.

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...