"Очі" і "вуха" на полі бою: ЗСУ озброїли українським БПЛА "Лелека" (фото)

Андрій Таран. Фото: Новинар.

Безпілотний літальний апарат "Лелека 100" вітчизняного виробництва офіційно передали на озброєння Збройних сил України. Відповідний наказ було підписано Міністерством оборони. Про це повідомила пресслужба відомства, передають Патріоти України.

За словами його очільника Андрія Тарана, БПЛА "Лелека" серед військових уже став доволі відомим та перевіреним у бойових умовах. Адже цей безпілотник іще з 2016 року використовувався захисниками України в зоні ООС на Донбасі. Армійці оцінили його як ефективний.

"Сучасна війна продемонструвала перевагу застосування розвідувальних і ударних БПЛА у єдиній системі з іншими підрозділами. "Лелека" – це "очі" і "вуха" на полі бою для вирішення завдань з аеророзвідки, картографування місцевості. Він може патрулювати, передавати оперативну інформацію та отримувати точні географічні координати у режимі реального часу", – наголосив міністр оборони.

Таран додав, що цей БПЛА допомагає артилерії влучно вражати цілі уже з другого пострілу. Крім того, він підкреслив, що на озброєння ЗСУ було прийнято зразок "Лелеки", який вже проходив випробування не лише на полігонах, але й у реальних умовах війни.

Перевагами цього безпілотника є те, що передача даних із нього відбувається у режимі реального часу, а відеотрансляція – шляхом кодування даних. Це робить літальний апарат недоступним для перехоплення стандартними відеоприймачами. До того ж, сигнал із БПЛА містить низку додаткових захисних характеристик, які суттєво підвищують здатність "Лелеки 100" не бути перехопленою засобами радіоелектронної боротьби.

Плюсом є і те, що цей апарат стійкий до погодних умов і може виконувати завдання в умовах підвищеної хмарності та дощу, у будь-який час доби. Також комплекс може застосовуватися в умовах складної радіоефірної обстановки у разі використання ворогом радіозавад та блокування систем супутникової навігації.

"Одночасно із прийняттям на озброєння, позитивно вирішено питання щодо можливості серійного виробництва "Лелеки 100" в Україні. Воно буде здійснюватися на основі комплектовання вітчизняного виробництва. Очікуємо, що постачання комплексів у ЗСУ розпочнеться уже цьогоріч. У нашому народі кажуть "лелека – щастя в сім’ю". Сподіваюсь, цей "Лелека" порадує нашу армійську родину", – поділився сподіваннями Таран.

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...

Якраз проводив дорозвідку: СБУ затримала зрадника, який допомагав скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 11:44

Служба безпеки України затримала мешканця Дніпра, за підозрою у роботі на російські спецслужби. Його звинувачують у зборі інформації для коригування ракетного удару армії РФ по військовому шпиталю та ТЕС у Дніпрі. Про це СБУ повідомила у четвер, 28 бер...