Один з храмів Києво-Печерської лаври вже перейшов до ПЦУ, - Євстратій Зоря

Києво-Печерську Лавру зареєстровано як утворення у складі ПЦУ. Релігійній громаді передано в користування один з храмів Верхньої Лаври, де раніше з дозволу заповідника здійснювали обряди виключно підлеглі Павла Лебедя, відомого за прізвиськом "Паша Мерсе"

Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру зареєстровано як монастир у складі ПЦУ, інформують Патріоти України.

Як повідомив у Facebook речник Православної церкви України Євстратій Зоря, відповідні дані внесені 2 грудня до Єдиного державного реєстру (45081205).

Рішення про створення у складі ПЦУ релігійної організації - чоловічого монастиря "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра" було ухвалено під час засідання Священного Синоду ще у травні 2022 року.

Тоді митрополиту Епіфанію доручили звернутися до Кабміну з проханням надати один з храмів Києво-Печерської лаври у її верхній частині для богослужінь, а певні приміщення - для монастирської діяльності.

Верхня Лавра, на відміну від Нижньої, не перебуває у безпосередньому користуванні УПЦ МП, богослужіння там братією монастиря Московського патріархату відбуваються по договору з адміністрацією Києво-Печерського заповідника, підзвітного уряду України.

Десятиліттями за негласною угодою інші православні конфесії, крім московської, на територію заповідника не допускалися. Навіть проукраїнські уряди боялися "образити" москву, котра ревно оберігала "чистоту" найдавнішого монастиря Русі.

"Митрополит Київський і всієї України за посадою є священно-архімандритом, тобто канонічним і духовним керівником Київської Лаври. Також рішенням Синоду Блаженнійший Митрополит Епіфаній призначений очолювати монастир як юридичну особу", - уточнив Євстратій Зоря.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...