Один з найбільших НПЗ Британії продовжує працювати з російським "Лукойлом", - ЗМІ

Власник одного з найбільших нафтопереробних заводів Великобританії має кредитну лінію з підрозділом нафтової компанії, заснованої і частково керованої російським мільярдером, який перебуває під санкціями. Про це пише The Guardian, передають Патріоти України.

Зазначається, що компанія Essar Oil (Великобританія), яка володіє і керує нафтопереробним заводом Stanlow в порту Елсмір, припинила весь імпорт російського палива у 2022 році. Однак звітність показує, що компанія має кредитну лінію з Litasco, підрозділом московського "Лукойлу", другої за величиною нафтової компанії в Росії. Сама Litasco не підпадає під санкції.

За даними журналістів, Essar Oil (Великобританія) – частина групи Essar, що належить індійським мільярдерам братам Руїа. Має "розширену платіжну лінію" на сиру нафту з Litasco на суму 500 млн доларів. Дворічна угода закінчилася в травні 2023 року, але була продовжена до червня 2024 року. Угода фактично є кредитною лінією, що дозволяє Essar купувати паливо і платити пізніше.

"Litasco повністю належить "Лукойлу", чий засновник і 8,5% акціонер Вагіт Алекперов потрапив під санкції Великобританії в квітні 2022 року. "Лукойл" перебуває під санкціями в США, але не в Великобританії чи ЄС, а Litasco не підпадає під санкції в жодній з юрисдикцій. Алекперов залишив посаду директора "Лукойлу" незабаром після того, як потрапив під санкції, але залишається акціонером", – пише видання.

Також вказано, що сенегальська нафтова компанія Le Mond Oil & Gas Africa стверджувала, що Litasco слід розглядати так, ніби до неї введено санкції, оскільки вона перебуває під контролем Алекперова або Володимира Путіна. Однак британський суд в листопаді 2023 року вирішив, що ні Litasco, ні Lukoil не можуть вважатися підконтрольними особі, яка потрапила під санкції.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Скоро в Україні? Британці вперше випробувували лазерну зброю проти безпілотників

субота, 27 липень 2024, 20:30

Цей зразок лазерної зброх вже здійснив понад 40 тисяч тестових годин і знищив понад 400 цілей. Британська оборонна компанія Raytheon вперше в історії країни випробувала проти безпілотників лазерну зброю, інтегровану в бронемашину, передають Патріоти Ук...