Оголошення Путіним "припинення вогню" на Різдво є інформоперацією: В ISW розповіли, що задумали в Кремлі

Заява глави РФ Володимира Путіна про те, що російські війська нібито дотримуватимуться 36-годинного припинення вогню в період 6-7 січня у зв'язку зі святкуванням православного Різдва, є інформаційною операцією. Вона спрямована на те, щоб завдати шкоди репутації України, проти якої країна-агресор розв'язала війну, передають Патріоти України.

Кремлівський диктатор не тільки сподівається отримати перепочинок для своїх окупаційних військ, але й представити нашу країну як таку, що нібито пригнічує релігійні групи, а себе – як "справжнього захисника християнської віри". Про це йдеться в аналізі Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Українські та західні офіційні особи, враховуючи президента США Джо Байдена, вважають, що Путін домагається 36-годинної паузи для армії РФ, щоб дати їй можливість відпочити, відновити сили та переорієнтуватися для відновлення наступальних операцій на критичних ділянках фронту.

"Така пауза невідповідно піде на користь російським військам і почне позбавляти ініціативу України. Путін не може всерйоз очікувати, що Україна виконає умови цього раптово оголошеного припинення вогню, і, можливо, закликав до нього, щоб уявити її непоступливою і не бажаючої робити необхідні кроки переговорів. Це навмисна інформаційна тактика, яку раніше використовувала Росія", – зазначили в ISW.

Аналітики нагадали, що припинення вогню також потребує часу для організації й здійснення. Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков ще 14 грудня запевнив, що у РФ немає планів припинення вогню на Різдво, тому несподівана заява російського диктатора від 5 січня "викликала подив".

"Дата православного Різдва відома століттями. Якби Путін серйозно ставився до релігійно мотивованого припинення вогню, він мав би достатньо часу, щоб підготуватися до нього. Але те, що він представляє це на релігійному ґрунті, додатково посилює ще одну подвійну російську інформаційну операцію, яка зображує Україну як таку, що пригнічує релігійну групу, й позиціонує Путіна як справжнього захисника християнської віри", – вважають експерти.

Раніше вони вказували, що Кремль використав дискусії про східне православ'я як зброю, щоб звинуватити Київ у гнобленні релігійних свобод в Україні. Російські джерела нещодавно дізналися про рейди, проведені СБУ проти пов'язаних із Кремлем церков і представників духовенства, а також санкції щодо членів Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

Аналітики наголосили, що ці заходи не є спробами придушити релігійні свободи в Україні, а скоріше спрямовані проти явно прокремлівських елементів Російської православної церкви, які матеріально, політично та духовно підтримують російську агресію проти України. Тому заклик до припинення вогню за явно релігійними мотивами відповідно до російської православної традиції є підкомпонентом цієї інформаційної операції.

"Раптове оголошення про припинення вогню з Україною, яке мало бути узгоджене завчасно у зв'язку зі святкуванням Різдва, дозволить Росії представити Україну як таку, що порушує право вірян відзначати свято, оскільки бойові дії, ймовірно, продовжаться 6 і 7 січня. Ця інформоперація може підтримати безпідставну версію Кремля про те, що Україна переслідує православних християн і російськомовних, версію, яку Путін неодноразово висував як виправдання свого незаконного вторгнення в Україну в лютому 2022 року", – заявили в ISW.

Також запропоноване Путіним припинення вогню підтримує хибні російські інформаційні операції про те, що РФ "веде священну війну проти аморального українського суспільства" та його "світських західних наглядачів". Насправді ж російські сили пригнічують свободу віросповідання на окупованій території України з 2014 року, нагадали в Інституті вивчення війни.

Там зазначили, що провоєнний інформаційний простір російських блогерів відреагував на оголошення Путіна запеклим невдоволенням. Декілька з них підкреслювали, що російські солдати взагалі не хочуть припинення вогню, і що це "некорисний, поразковий виверт", який навряд чи увінчається успіхом. Ще один пропагандист використав відкрито геноцидну, нелюдську риторику у відповідь на припинення вогню і заявив, що війська РФ не хочуть компромісу: вони "хочуть убити кожну людину, одягнену в уніформу ворожої армії".

"Цей рівень сарказму, що виходить від блогерів, які, як правило, досить солідарні з лінією Путіна щодо війни, заслуговує на увагу та підриває здатність Путіна представити Росію як сторону, яка готова вести переговори. Його зв'язок із цією спільнотою, особливо з тими, хто часто відкрито закликає до геноциду, продовжує демонструвати той факт, що Путін не наважився піти на компроміс зі своїми цілями в Україні", – констатували в ISW.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...