Оголосили "нацистським": Режим Лукашенка заборонив гасло "Живе Білорусь!"

Режим білоруського диктатора Олександра Лукашенка включив гасло "Жыве Беларусь" і відповідь "Живе" до переліку нацистських організацій, структур, символіки та атрибутики, повідомляють Патріоти України.

У постанові МВС країни №271 повідомляється, що це нібито гасло "30-ї дивізії Ваффен-СС, яка складалася в основному з колишніх бійців частин "Білоруської національної оборони", застосовувалася в антипартизанських операціях". Таким чином білорусам забороняється "кричати "Живе Білорусь!" і відповідати "Живе!" із підняттям правої руки з витягнутою долонею.

Однак, повідомляє "Радыё Свабода", неясно, чи буде вважатися "нацистським" гасло без підняття правої руки, і відповіддю буде не "Живе!", а "Живе вічна!", що також часто використовується. Зазначається, що ці гасла давно стали традиційним привітанням у білоруських патріотичних колах.

У зв'язку з цим режим Лукашенка вже багато років намагається за допомогою пропаганди прив'язати національні символи Білорусі, що з'явилися задовго до Другої світової війни, до знарядь і символів нацистів. При цьому факт тісної військово-політичної співпраці СРСР і нацистської Німеччини перед війною замовчується.

"Жыве Беларусь!": історія гасла

Вважається, що гасло бере витоки від пароля повстанського руху 1863-1864 років: "- Кого любіш? - Люблю Білорусь. - Це взаємно".

У сучасному вигляді вираз "Живе Білорусь!" уперше прозвучало у вірші Янка Купала "Це крик, що живе Білорус", написаному в 1905-1907 рр.

Після Другої світової війни "Живе Білорусь!" активно використовувався білоруськими еммігрантами.

У 2021 році МВС Білорусі запропонувало прирівняти це гасло, використовуване опозицією, до нацистської символіки.

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...

У Пентагоні розповіли про далекобійну зброю, яка "не спрацювала" в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:03

Одне з видів далекобійного озброєння, яке США передали Україні в рамках військової допомоги, виявилося неефективним. Про це повідомив заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Білл ЛаПланте, повідомляють Патріоти України з посиланням...