Охоронець Краматорської ТЕЦ здавав ворогові позиції ЗСУ

Жителя Краматорська Романа Карпенка, який працював на Краматорській ТЕЦ охоронцем і передавав окупантам дані про місцезнаходження Збройних сил України, засудили до 9 років позбавлення волі. Його як підозрілу особу наприкінці травня цього року затримали на одному з міських блокпостів. Там військові оглянули телефон чоловіка й побачили дивні фотографії та листування. Далі справою зайнялися правоохоронці, і в результаті обвинувачений сів у в'язницю, передають Патріоти України із посиланням на "Судовий репортер".

Відомо, що Карпенку – 33 роки. Із березня до кінця квітня, як з'ясувало слідство, він передавав представникам ФСБ РФ координати (зокрема, військової частини), коригуючи удари ворога.

Сам підозрюваний заявив, що внаслідок обстрілів по Краматорську зник зв'язок і щоб знати, що відбувається, він завантажив додаток Zello – мовляв, щоб читати там новини.

Але він став обмінюватися інформацією про пересування ЗСУ, розташування техніки та військових тощо. У телефонних розмовах українець користувався позивним "21".

В якийсь момент співрозмовник підозрюваного "Олексій Ша" (співробітник ФСБ Олексій Шингирьов) попросив його з'ясувати місце знаходження техніки ЗСУ на військовому аеродромі. Карпенко зробив позначку на карті. Відразу після цього росіяни завдали по об'єкту ракетних ударів.

Адвокат обвинуваченого Денис Записаний заявляв, що Карпенко не знав, що Шингирьов є співробітником ФСБ РФ. Однак на судовому засіданні мешканець Краматорська підтвердив, що розумів, що передавав інформацію особам, які чинять агресію проти України й захоплюють її територію.

На стадії слідства й у суді під час розгляду справи по суті він визнав свою провину. Адвокат стверджував, що Карпенко вчинив злочин під впливом сильного душевного хвилювання і небезпеки, що загрожувала його рідним. Відомо, що обвинувачений має на утриманні малолітню дитину. "Дбав про сім'ю, безпеку близьких, сподівався, що це не завдасть шкоди Збройним силам і конкретним особам", – говорив юрист. Обвинувачений, як стверджував він, нібито не розумів можливої шкоди.

Прокурор Сергей Труш зі свого боку просив для Карпенка 10 років позбавлення волі з максимально можливих 12 (ч.3 ст. 114-2 ККУ). Суд врахував щире каяття, а обставин, що обтяжують покарання, не встановив. У результаті чоловіку призначено покарання у вигляді 9 років ув'язнення. Він може подати апеляцію.

Відпрацювали точно: Нацгвардія знищила російську станцію РЕБ на Запорізькому напрямку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:27

Бійці Національної гвардії знищили російську станцію радіоелектронної боротьби на Запорізькому напрямку, передають Патріоти України. "На Запорізькому напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили чергову станцію радіоелектронн...

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...