Охороняв посольство ОАЕ: Що відомо про нападника на будівлю ФСБ у Москві (відео)

Мати ймовірного стрільця розповіла про те, що в армії він не служив, але «дуже давно, в дитинстві» займався боксом і рукопашним боєм.

Ввечері 19 грудня, поки президент Росії Володимир Путін святкував у Кремлівському палаці переддень дня ФСБ, у центрі Москви відбувся напад на будівлю цієї служби на Луб’янці. Унаслідок стрілянини було вбито одного працівника ФСБ та нападника, ще п’ять осіб поранено. Патріоти України пропонують вам дізнатися головне, що відомо про гучний інцидент у Москві та про людину, яка вчинила напад.

Що сталося — офіційна версія

Офіційна інформація про стрілянину на Луб’янці мізерна: близько 18:10 за московським часом 19 грудня невідомий чоловік відкрив вогонь «у бік співробітників правоохоронних органів» біля будівлі ФСБ на Луб’янській площі.

Він убив одного зі співробітників ФСБ та поранив ще п’ятьох осіб (одна з них — цивільна особа), після чого був убитий сам. Судячи з часу офіційного повідомлення про «ліквідацію» нападника, усі події тривали близько години. Про мотиви та особу чоловіка, який вчинив атаку, офіційно нічого не повідомляється. Для пішоходів та автомобілів закрили увесь район місця події - вулицю Велика Луб’янка та провулки.

ФСБ та МВС оголосили план Фортеця в Москві та інших містах: працівників спецслужби зобов’язали «повернутися на роботу, отримати зброю й очікувати наказу», повідомляє КоммерсантЪ.

Напад розслідують як посягання на життя працівників правоохоронних органів (ст. 317 КК РФ). Справу передали до центрального апарату Слідчого комітету РФ.

Що ще відомо про стрілянину на Луб’янці

Набагато більше подробиць про атаку на будівлю ФСБ дають російські ЗМІ. Спочатку агентство Москва із посиланням на прес-службу ФСБ повідомило, що нападників було троє і вони нібито увірвалися до приймальні спецслужби на Кузнецькому мосту, відкривши стрілянину. Повідомлялося також про відкриття справи за статтею «теракт». Однак незабаром агентство анулювало своє повідомлення: тепер у ФСБ стверджують, що нападник був один і до будівлі він не потрапив.

Джерела газети КоммерсантЪ у силових структурах повідомили, що нападник дійсно намагався потрапити в приймальню ФСБ, проте потім побіг у бік центральної будівлі служби — «зіткнувшись з тим, що пройти доведеться систему контролю і віддаленого доступу, яка напевно зреагує на зброю». Як з’ясувалося згодом, чоловік був озброєний модернізованим автоматом Калашникова.

На вулиці Велика Луб’янка біля стін ФСБ він відкрив стрілянину по силовиках, ховаючись за колонами та автомобілями. Різні епізоди перестрілки, на яких видно стрільця — одягненого в чорне чоловіка з наплічником і зброєю в руках — потрапили на відеозаписи очевидців і камер. Пізніше їх було оприлюднено в мережі.

Потім нападника вбив снайпер — цей момент також зафіксовано на відео. Колишній працівник центрального апарату МВС розповів виданню Медуза, що група захоплення, яка прибула на місце події, складалася з бійців спецназу Гром.

Тіло й рюкзак убитого силовики досліджували дуже обережно. За інформацією Комерсанта, у його рюкзаку було знайдено боєприпаси, гранати та саморобний вибуховий пристрій, який зрештою знешкодив робот-сапер. Кілька кадрів тіла вбитого, імовірно зроблених роботом, також потрапили в мережу — їх опублікував телеграм-канал Baza.

Агентство Інтерфакс з посиланням на джерела в Міністерстві охорони здоров’я РФ повідомило, що серед п’ятьох поранених під час стрілянини двоє працівників ФСБ отримали важкі поранення. Також підтвердилася інформація, що був легко поранений один із перехожих.

Що відомо про нападника

За інформацією російських ЗМІ, атаку на ФСБ здійснив 39-річний уродженець підмосковного Подольська Євген Манюров. Про це повідомляють телеграм-канал 112 і телеканал РЕН ТВ. За інформацією останнього, Манюров був юристом за освітою і жив у Подольську, працював у приватних охоронних підприємствах.

Медуза вказує, що порожній аккаунт людини з такими іменем є в соціальній мережі Вконтакте. У ньому заповнено лише рядок про місце навчання — це Російський державний університет правосуддя. Уже відомо, що Манюров захоплювався стрільбою та займався в Московському міському стрілецько-спортивному клубі ДОСААФ Росії. Його тренер Олег Солович, який знав Манюрова, розповів у коментарі Комсомольской правде, що він «стріляв погано». «Щоб добре стріляти, треба кілька років цим захоплюватися», — зазначив Солович, стверджуючи, що Манюров займався в клубі лише три місяці.

У відповідь на припущення журналіста КП, що «луб'янський cтрілець» міг бути «ненормальним», тренер сказав: «Ну, почекайте, як ненормальний? У нього ж нарізний карабін був калібру 7,62 мм з усіма належними документами, а це значить, що до нього він п’ять років володів гладкоствольною мисливською зброєю. Виходить, що держава йому повністю довіряла, якщо видала нарізну зброю. На цій підставі ми його і вчили стрільбі».

Вдома у Манюрова силовики дійсно знайшли значний арсенал зброї. «Все зареєстровано офіційно за місцем проживання, загалом 7 стволів: газова, травматична, гладкоствольна, нарізна [зброя]. Поки газовий ствол не знайшли», — цитує КП члена слідчої групи.

Манюров, очевидно, не був одружений і жив в Подольску з матір'ю. З нею ще до обшуку прибуття слідчих вдалося поспілкуватися кореспонденту Baza Ганні Нікітіній — принаймні, так стверджує цей телеграм-канал. Потім Нікітіна пропала зі зв’язку — пізніше вона повідомила, що силовики її тимчасово затримували, заборонивши будь-кому дзвонити та залишати квартиру Манюрова до ранку. Мати ймовірного стрільця розповіла про те, що в армії він не служив, але «дуже давно, в дитинстві» займався боксом і рукопашним боєм.

«Стрільбою захоплювався, займався роки три-чотири, дуже любив цю справу. Жодних паралелей не було. Чисто стрільба, чисто хобі», — пояснила вона. Жінка також підтвердила, що Євген Манюров раніше працював у приватній охороні. Тому коли 19 грудня він не повернувся, вона зателефонувала одному з його колег — і лише тоді дізналася, що син давно звільнився.

«У нього був колега, Паша. Це він мені зараз сказав, що Женя давно звільнився. Він зазвичай вранці коли йшов, казав: „Мені на супровід“. У мене душа якось затремтіла ввечері - щось трапилося, що він додому не приїхав. І я знайшла номер Паші. Він добре знав англійську, тому Паша сказав, що можуть і запропонувати кудись на прийом якийсь з'їздити, на супровід когось, поза штатом. Йому за це гроші платять», — розповіла мати Манюрова.

Вона також визнала, що останнім часом у нього «якесь збудження було», хоча близьких друзів у сина не було. «Ні з ким не спілкувався, ніхто до нього не приходив. Женя не одружений, і жінки у нього немає», — додала мати вбитого стрільця.

Телеграм-канал 112 стверджує, що поспілкувався з батьком Манюрова. Той розповів, що син раніше охороняв посольство Об'єднаних Арабських Еміратів. А КП цитує розповідь матері Манюрова слідчим. «Останнім часом не працював, спілкувався з якимись арабами телефоном, я нічого не розуміла, про що, адже говорив він з ними по-англійськи», — нібито повідомила жінка.

Про мотиви «луб'янського стрілка» поки достеменно нічого не відомо. Джерело Медузи, близьке до Департаменту військової контррозвідки, повідомило, що серед перших версій був напад на будівлю ФСБ колишнього працівника: «Сьогодні ж день військової контррозвідки, а стрілянина була якраз біля 12 корпусу — біля штабу ДВКР. Цілком можливо, що [нападником був] розлючений колишній працівник», — цитує видання свого співрозмовника.

Однак на даний момент фактів про співпрацю або конфлікт Манюрова з ФСБ поки немає. Також у ЗМІ висловлювалися версії про навмисну атаку до дня ФСБ — його відзначають у Росії в п’ятницю, 20 грудня. Про таку версію повідомило Reuters джерело в ФСБ.

Як відреагував Путін

На момент атаки президент РФ Володимир Путін був на святковому концерті в Кремлівському палаці, організованому напередодні дня ФСБ. Він відкрив захід після своєї багатогодинної прес-конференції, привітавши співробітників спецслужби.

Російські державні ЗМІ пізніше ввечері повідомили, що Путіну доповіли про гучний інцидент на Луб’янці, однак, за даними МБХ медіа, під час концерту в Кремлі про це не згадали жодного разу. Навпаки, у своїй промові Путін заявив, що кількість терактів, яким вдалося запобігти, в останні роки зростає.


"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук розповів про український плацдарм у Кринках

четвер, 25 квітень 2024, 14:30

Речник Української добровольчої армії Південь Сергій Братчук зазначив, що українські морські піхотинці мужньо тримають плацдарм на лівобережжі Дніпра. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. "Росіяни кожного дня нама...

Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: У ЗСУ розповіли про ситуацію біля Часового Яру

четвер, 25 квітень 2024, 14:23

Військовослужбовець ЗСУ, політолог Кирило Сазонов зазначив, що росіяни знищують і випалюють Часів Яр Про це він сказав в етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. "Росіяни вже два-три тижні дуже щільно лізуть. Вночі знову ворог використов...