Окупанти похизувалися "збиттям" ракет ATACMS, але щось пішло не так

Російські загарбники заявляють "збиття" більшої кількості далекобійних ракет ATACMS, аніж Україна має їх на озброєнні. Про це речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук сказав в ефірі інформаційного марафону, передають Патріоти України.

Зокрема, у нього запитали про повідомлення в соціальних мережах, що нібито росіяни збили велику кількість ракет ATACMS, які летіли в напрямку Керченського мосту. "По-перше, вони їх відбивають, мабуть, більше, аніж у нас їх на озброєнні. А по-друге, те, що на озброєнні Військово-морських сил, у принципі, не стоїть ATACMS. Тому, коментувати будь-які кейси, пов'язані із застосуванням цієї системи озброєння, навіть немає можливості", - сказав Плетенчук.

Він зазначив, що всі дані про можливі нічні атаки впродовж доби ще верифікуються. "Навіть, якщо було якесь застосування. Результати подібних застосувань потребують деякого часу, тому що, це все ж таки, окупована територія, і звісно, для того, щоби пересвідчитись на 100%, дати верифіковану інформацію - завжди потрібна, як мінімум, доба", - підкреслив речник.

Разом з тим, у нього запитали, чи накопичують росіяни ракети і готують ракетоносії для завдання ударів з моря. "Насправді, немає, як на мене, ніяких особливих приводів для пересторог. Ситуація цілком зрозуміла і логічна. Вони не можуть дозволити собі виходити в море великою кількістю одиниць, і досить тривалий час вже виходять вони фактично лише підводними човнами. Підводний човен - це до чотирьох ракет", - сказав Плетенчук.

Крім того, як вважає речник, росіяни, мабуть, вже зрозуміли, що використання ракет з моря як окремої системи озброєння не є ефективним. "Технічні характеристики тих самих "Калібрів" наразі такі, що велика частина ракет - ця атака відбивається, іноді доходить до 100%", - наголосив речник.

Окремо він сказав, що з окупованого Криму росіяни запускають балістичні ракети з систем "Іскандер-М" і ударних дронів "Шахед". "Але, як ви бачите, результативність застосування навіть цих систем знижується. Що стосується "Шахедів" - вона вже фактично зведена до нуля", - сказав Плетенчук.

В ISW оцінили, як довго Росія зможе утримувати ініціативу на сході України

неділя, 18 серпень 2024, 18:33

Війська Російської Федерації не зможуть нескінченно довго утримувати наступальну ініціативу на всій території східної України, передають Патріоти України з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW). У звіті констатували, що на сьогоднішній ден...

Мінус один: У Курській області українські десантники затрофеїли новітній танк росіян Т-90М (відео)

неділя, 18 серпень 2024, 18:20

Українські десантники під час операції у Курській області затрофеїли новітній російський танк Т-90М "Прорив". Росіяни покинули його без бою, передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади. Я...