Окупанти просунулися в напрямку Покровська, але їхній наступ сповільниться: В ISW пояснили, що відбувається

Російські війська продовжують повільне, але стійке просування в напрямку Покровська на Донеччині, багато в чому зумовлене нестачею ресурсів у ЗСУ та рельєфом місцевості. Воно ще більше сповільниться, оскільки окупанти наближаються до лінії більших і міських населених пунктів, передають Патріоти України.

На це вказали аналітики Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Вони прогнозують, що нинішні темпи тактичного просування ЗС РФ до Покровська все ж таки не будуть продовжуватися нескінченно.

Раніше український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив, що українські захисники на Покровському напрямку мають найгірше оснащення та оборонні засоби і тому поки не можуть уповільнити ворога. Багато експертів кажуть, що саме паузи в наданні західної та особливо американської військової допомоги призвели до затримок в оснащенні новосформованих українських підрозділів і переоснащенні тих, які вже брали участь у боях.

"Російські сили, ймовірно, використовують таку слабкість для поступового тактичного просування на північний захід від Авдіївки, де намагаються досягти обмеженого тактичного оточення українських сил на схід від шосе T0511 (O0544) Очеретине – Гродівка – Мирноград, особливо на лівому березі річки Вовча", – додали в ISW.

Геолокаційні кадри, опубліковані 1 серпня, показують, що окупанти просунулися далі у Веселому до дороги T0511. За словами аналітиків, це дозволяє встановити, що на нині найдальше російське просування перебуває приблизно за 3,5 км від околиць Гродівки.

Водночас російські блогери-пропагандисти стверджують, нібито армія РФ наступає на південь від Веселого вздовж залізничної лінії та вітрозахисних смуг у напрямку Сергіївки та Желанного (трохи на південь від Веселого). Аналітики не виключають, що це "може сприяти зусиллям щодо тактичного оточення українських сил у цьому районі", але лише якщо ворог "правильно це використає"


Українські та російські джерела також повідомили, що ЗС РФ захопили Тимофіївку (північніше дороги О0544 та район Веселого). Машовець характеризував нещодавні російські наступи там як тактичний прорив українських ліній і заявив, що російські війська просунулися на 6,5 км завглибшки та 7,5 км завширшки від Сокола до Сергіївки, переправившись за останні тижні через річки Вовча й Казенний Торець. Він попередив, що ворог близький до досягнення оперативно-значущого прориву на Покровському напрямку до кінця серпня.

Однак у ISW вважають, що нинішні темпи тактичного просування окупантів до Покровська, найімовірніше, не продовжуватимуться нескінченно, оскільки ті наближаються до лінії великих міст.

За словами аналітиків, поточні зусилля Росії на цьому напрямку зосереджені на досягненні тактичного прориву в районі Желанного й Новогродівки. Наступна оборонна лінія між нинішньою передовою російською лінією наступу і Покровськом проходить між містами Селидове, Новогродівка і селищем Гродівка, до того ж багато з нинішніх атак армії РФ зосереджені безпосередньо на секторі Новогродівка – Гродівка (приблизно в 5 км на захід від російських позицій у районі Веселого).

Згідно з відкритими даними, у Новогродівці та Гродівці до війни проживало близько 14 000 та 2000 осіб відповідно. Це більші і відносно більш міські населені пункти, ніж багато невеликих селищ, які російські війська захопили відтоді, як почали просуватися на захід від Авдіївки в лютому 2024 року.

"Ці населені пункти в жодному разі не такі великі, як, наприклад, Маріуполь або навіть Бахмут, але вони є зовсім іншою тактичною проблемою для наступальних російських військ, які останнім часом в основному просувалися відкритими полями, невеликими вітрозахисними смугами і поселеннями завдовжки у кілька кварталів", – пояснили в ISW.

Вас може зацікавити:"Боремося за чешки?": як судді притримали українських гімнастів на Олімпіаді-2024, човен зупинився на фініші, а Костюк запалювала танцем

Вас може зацікавити:У стилі "королівський гламур" із Бібером за $10 мільйонів: як пройшла передвесільна церемонія сина найбагатшої людини Індії

Там нагадали, що російські війська в Україні вели бої зі швидким завершенням бойових операцій у більш урбанізованих чи житлових районах – наприклад, вони протягом п'яти місяців поклали безліч живої сили, щоб захопити Авдіївку, яка лише трохи більша за Новогродівку.

"Українські сили зараз помітно виснажені, ніж на початку 2024 року, коли війська РФ захопили Авдіївку, яка також була сильно укріплена. Російські сили, мабуть, продовжать використовувати цю реальність задля забезпечення тактичних успіхів. Проте темпи російського наступу сповільняться, оскільки вони вступають у бій поблизу та в цих великих містах і поселеннях", – констатував Інститут вивчення війни.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...