Окупанти вбивають дітей, саме це тепер визначає сприйняття Росії у світі, а не Петро І чи Толстой, - Зеленський

Президент Володимир Зеленський за підсумками ще одного дня війни в Україні заявив, що сприйняття Росії у світі тепер визначають її ракетні удари по українським містам, внаслідок чого гинуть мирні люди. Більшість з ударів РФ не мають жодного тактичного чи стратегічного сенсу, це просто терор. Про це політик сказав у зверненні до українців наприкінці 109 дня українського протистояння російським окупантам. Зеленський наголосив: ЗСУ потрібні системи сучасної протиракетної оборони від Заходу, передають Патріоти України.

"Ми говоримо партнерам просту річ: Україні потрібні системи сучасної протиракетної оборони. Постачання таких систем було можливим і цьогоріч, і минулого року, і ще раніше. Чи отримали ми їх? Ні. Чи потрібні вони? Так. Набралося вже 2606 ствердних відповідей на це запитання у вигляді різних російських крилатих ракет, які вдарили по українських містах", – зазначив президент.

За словами глави держави, після ракетного удару по Тернопільській області в лікарнях досі перебувають десять людей. Серед постраждалих – 12-річна дівчинка з Харкова. Вона поїхала на Тернопільщину, щоб урятуватися від російської армії.

Зеленський зауважив, що саме такі факти тепер визначатимуть сприйняття Росії у світі – не Петро І чи Лев Толстой, а діти, поранені та вбиті російськими ударами.

Президент також розповів про ситуацію на фронті. За словами політика, ключова тактична мета окупантів не змінилася. Вони тиснуть у Сєвєродонецьку, там тривають дуже жорстокі бої – буквально за кожен метр. А також тиснуть у напрямку на Лисичанськ, Бахмут, Слов'янськ тощо.

"Російська армія пробує завести на Донбас резервні сили. Але які в них можуть бути резерви зараз? Схоже, спробують кинути в бій слабо підготовлених строковиків і тих, кого зібрали шляхом прихованої мобілізації. Російські генерали розглядають своїх людей просто як гарматне мʼясо, яке їм потрібне, щоб забезпечувати перевагу в кількості – у кількості живої сили, у кількості військової техніки. І це означає лише одне: Росія ще в червні може перетнути межу в 40 тисяч своїх втрачених військових. У жодній іншій війні за багато десятиліть вони стільки не втрачали", – сказав він.

Щодо дипломатичної роботи, Зеленський заявив, що наступний тиждень буде напруженим. Політик звертатиметься до парламентів країн-партнерів, зокрема – до парламенту Чехії.

Заплановано також багато переговорів різного рівня з європейськими політиками. "Щодня працюємо з Євросоюзом щодо кандидатського статусу для України, і нашою державою зроблено все заради позитивної відповіді. Питання лише в рішучості деяких європейських лідерів", – сказав президент.

Він додав, що також буде продовжена робота для полегшення доступу українських товарів на всі важливі ринки світу. Вже скасовані мита в торгівлі з Європейським Союзом, США вже застосовують безмитний режим для української сталі, Канада скасувала мита, такий же режим запрацює найближчим часом з Британією.

"Очікуємо лібералізації торгівлі від Австралії. Сьогодні розпочалася міністерська конференція членів Світової організації торгівлі. Перед її початком представники 57 держав зібралися на спеціальний захід солідарності з Україною, і я вдячний їм – кожному і кожній – за це. А за результатами цієї міжурядової конференції дізнаємось, зокрема, і строки ухвалення рішення про торговельні послаблення для України ще від Швейцарії, Норвегії, Ліхтенштейну, Ісландії", – зауважив глава держави.

Блінкен назвав країну, яка є зараз головним постачальником військового обладнання для РФ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:05

Державний секретар США Ентоні Блінкен розкритикував підтримку Китаєм російської оборонної промисловості. Він заявив, що Пекін зараз є основним постачальником критичних компонентів для російського озброєння і бере таким чином участь у війні РФ проти Укр...

Знищили зерно для Азії та Африки: РФ вдарила по порту Південний на Одещині

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:29

Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" (Одеська обл.) знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, інформують Патріоти України. Як повідомили у Міністерстві відновлення України...