Окупанти втікають із Харківщини на вкрадених велосипедах і просять у Червоного Хреста допомоги в евакуації, - ГУР

Російські окупанти внаслідок контрнаступу Сил оборони України одразу на кількох напрямках шукають способів втекти з районів можливого оточення та із зони бойових дій загалом. Вони намагаються втікати з Харківщини на велосипедах і моторолерах, а також звертаються до Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою вивезти їх з України, передають Патріоти України.

На цьому тлі російське керівництво намагається переконати росіян, що контрнаступ української армії – це "фейкова піар-акція". Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. Українські розвідники стверджують, що після початку контрнаступу Сил оборони України одразу на кількох напрямках окупаційні війська шукають способи безпечного виходу з бойових дій та можливих оточень.

"Рашисти з 202-го окремого мотострілецького полку, що перебувають у Харківській області, відійшли з позицій та перемістились у найближчу лісосмугу. Підрозділ залишився без командирів та зв’язку. Наразі телефонують рідним із проханнями зв’язатися з командуванням та з’ясувати, куди їм рухатися далі. Деякі з них просять дружин звертатися на гарячі лінії міністерства оборони Росії та Червоного Хреста з вимогою вивести їх із території України", – зазначили у ГУР.

На Харківщині загарбники намагалися стримати наступ українських воїнів, обстрілюючи позиції ЗС України з танків та важкої вогнеметної системи "Сонцепьок". Однак "найкраща російська зброя" допомогла їм мало: ворожі підрозділи зазнали серйозних втрат, залишили позиції та малими групами відійшли назад.

Рятуватися від ліквідації росіяни намагаються усіма можливими способами. "Скаржаться на потужний наступ ЗС України, відсутність боєкомплекту й техніки. Через відсутню логістику відступають дезорганізовано. Для відходу з бойових позицій використовують відібрані у місцевого населення велосипеди та моторолери. Багато військових іде пішки", – констатують у ГУР.

На Дніпропетровському напрямку російські окупанти намагаються утримати позиції. Однак підкріплення, яке прислало на цей напрямок командування, окупантів не втішило: більшості "новобранців" – по 55-60 років. А на Херсонщині з'явилося "поповнення" із солдатів, яких привезли з Росії. Однак вони категорично відмовляються йти у наступ на ЗСУ.

На цьому тлі російська пропаганда продовжує переконувати росіян, що жодного контрнаступу українські війська не проводять. "У пропагандистських російських ЗМІ поширюється інформація про те, що контрнаступ ЗС України – це фейкова "піар-акція". Кремлівська пропаганда намагається переконати своїх громадян, що всі повідомлення про контрнаступ – "показовий виступ" для Європи та цивілізованого світу. А все надане західне озброєння та військову техніку продано невідомим покупцям", – перерахували ключові тези "темників" кремлівських пропагандистів у ГУР.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...