Окупанти вже не витягують, але важкі битви ще попереду: Зеленський розповів про нову тактику росіян (відео)

Президент України Володимир Зеленський виступив із новим зверненням за підсумками 36 днів війни, яку проти нашої країни розв'язала Росія. У ньому він зазначив, що окупанти зрозуміли, що не витягують інтенсивність боїв. Про це повідомляється у Telegram-каналі глави держави, передають Патріоти України.

Зеленський також розповів про тактику росіян. "Увесь цей березень і п'ять днів лютого загарбники намагаються увірватися й закріпитися в нашому домі з різних сторін – із землі, з неба, з моря. Лізуть, летять, пливуть... У них стільки зла, стільки жаги до руйнування, що це нагадує не людей, а щось потойбічне. Якихось потвор, які спалюють і грабують, нападають і намагаються вбити. Якихось пекельних химер", – зауважив президент.

Зеленський звернув увагу, що окупанти забираються з тих напрямків, де ЗСУ їх бʼють, щоб зосередитися на інших, дуже важливих – на них нашим воїнам може бути складно. "Тому дуже важливо для усіх проявляти стриманість. Стриманість в емоціях. Але попереду будуть битви. Ще треба пройти дуже складний шлях, щоб ми отримали все те, чого прагнемо", – сказав голова держави.

Також Зеленський позбавив високих звань зрадників України. Більше не є генералами екс-начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов та ексначальник УСБУ у Херсонській області Сергій Криворучко.

"Зараз я не маю часу займатися всіма зрадниками. Але поступово всі вони будуть покарані", – пообіцяв гарант. Глава держави додав, що всіх військовослужбовців вищого офіцерського складу, які зараз порушують військову присягу, дану на вірність українському народу про захист нашої держави, її свободу та незалежність, позбавлять вищих військових звань. Це буде зроблено відповідно до статті 48 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

Водночас президент підписав указ про нагородження 136 військовослужбовців. Президент нагадав, що 31 березня звернувся до парламентів кількох країн – Австралії, Нідерландів та Бельгії. Він зазначив, що відчув повну підтримку і чекає на конкретні кроки, зокрема, щодо посилення санкцій проти Росії.

Говорив про це також і з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Ми потребуємо більшої підтримки від наших партнерів – саме зараз, коли російські військові зосереджують додаткові сили на окремих напрямках. Окрім санкцій, предметно обговорили з Шарлем Мішелем економічну підтримку України, фінансування пріоритетних проєктів. Динаміку нашого руху до повноправного членства в ЄС. Санкційна політика була одним з предметів розмови керівника Офісу президента Андрія Єрмака з Джейкобом Салліваном – радником президента США з питань національної безпеки", – розповів Зеленський.

Він подякував США за новий пакет санкцій, який не дасть обходити діючі обмеження, а також за обмеження роботи чутливих галузей економіки РФ, зокрема, оборонного сектору.

"Провів також сьогодні розмову з президентом Туреччини Ердоганом. Говорили дуже конкретно. Зокрема, про перспективи переговорів у Туреччині з Російською Федерацією. А також про створення дієвої системи гарантій для нашої держави. Про безпеку, якої ми потребували завжди і до реального забезпечення якої наблизились. Вдячний за готовність Туреччини стати гарантом безпеки для України", – додав президент.

Також він розповів, що за кілька днів через сервіс Дія вже подано 25 491 заява на компенсацію за зруйновану окупантами нерухомість українців.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...