Окупанти залишилися без "очей": ЗСУ збили російський безпілотник "Орлан-10" під Ізюмом (відео)

Бійці 93-ї Окремої механізованої бригади Збройних сил України "Холодний Яр" збили російський розвідувальний дрон "Орлан" в Ізюмському районі Харківської області. Відео влучення та розбір залишків підрозділ опублікував у Facebook, передають Патріоти України.

Військовослужбовці із зенітно-ракетного артилерійського дивізіону влучили в "Орлан-10" із переносного комплексу "Стінгер" із відстані 3 км. Ракети до нього оснащені тепловізійною або дводіапазонною схибленою головкою самонаведення, яка відстежує цілі в інфрачервоному та ультрафіолетовому спектрі. Повертаючись навколо своєї осі, вони можуть коригувати напрямок польоту залежно від переміщення об'єкта. Максимальна дальність ураження становить 8 км.

Пізніше бійці ЗСУ знайшли місце падіння ворожого безпілотника та зібрали все, що від нього залишилося. Як показано в ролику, від вибуху модуль із камерою повністю вигорів, як і корпус, а ось двигун залишився практично неушкодженим.

"Орлан-10" — це російський розвідувальний безпілотник, який вважається наймасовішим в армії РФ. Вони є "очима" ЗС Росії, адже передають зображення з інфрачервоних камер артилеристам, допомагаючи їм прицілюватися та вести точний вогонь по українських позиціях. За оцінками армії США, вартість одного апарату становить від $87 до $120 тис., проте росіяни часто економлять на комплектувальних.

Технічні характеристики "Орлан-10"

  • злітна вага: 14 кг;
  • маса корисного навантаження: до 5 кг;
  • швидкість польоту: до 150 км/год;
  • тривалість польоту: до 18 год;
  • максимальна висота: 6 км;
  • дальність дії: до 120 км від наземної станції керування або до 600 км в автономному режимі.

Важливий момент: В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією

субота, 27 квітень 2024, 12:23

Здатність України повернути всі захоплені росіянами території буде залежати від майбутніх рішень на Заході, в Кремлі та у Києві, а також здатності всіх сторін динамічно змінювати хід війни. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передаю...

Чи можливий новий український наступ: Експерт оцінив ситуацію на фронті

субота, 27 квітень 2024, 11:30

В України зараз з'явиться артилерія, боєприпаси і росіяни знають, що це буде десь протягом цього місяця. Тож вони намагатимуться якнайшвидше реалізувати якісь завдання. Про це в ефірі "1+1" заявив військовий експерт Михайло Самусь, передають Патріоти У...