Окупанти зараз на піку свого наступу: Експерт вказав на головні ризики для ЗСУ на фронті

Російська окупаційна армія на даний час знаходиться на піку своїх наступальних дій. І можливий такий сценарій, що українські Сили оборони можуть втратити певні ділянки фронту, щоб захистити ту чи іншу частину нашої території. Тому просування ворога можливе. Про це сказав виконавчий директор Українського центру безпеки та співробітництва Дмитро Жмайло у новому випуску програми OBOZ.TALK. Він наголосив, що зараз головне – не допустити провалу фронту, передають Патріоти України.

"Росіяни зараз на піку своєї атаки, і нам в цьому моменті часу головне втримати лінію оборони й не допустити провалів фронту, щоб не було таких клинів, які росіяни хочуть вбити. Тому просування ворога дійсно можливе", – сказав експерт.

Він наголосив, що зараз багато чого залежатиме від темпів постачання західного озброєння. І щоб можна було говорити про якусь стабілізацію фронту, ЗСУ потрібно наростити зокрема кількість боєприпасів.

"Тому, що ситуація хоч і стала кращою, але все ж не достатня. По снарядах на кінець минулого року було співвідношення 1 до 10, навесні 1 до 7. Зараз на деяких ділянках фронту співвідношення 1 до 5, 1 до 3, ну звісно ж на жаль на користь росіян. Тому в цих умовах, щоб говорити про якусь стабілізацію, нам потрібно наростити цю чисельність хоча б 1 до 5. Тому що з того, що отримують зараз наші оборонці, вони не встигають накопичувати резерви, і все що надходить, воно одразу йде в стволи та вистрілюється", – пояснив Жмайло.

Водночас експерт зазначив, що артилерія росіян просідає, і їхні "розконсервовані зразки" набагато гіршої якості, як і снаряди, які їм зараз надходять.

"Про це зокрема свідчить те, що контрбатарейна боротьба українських сил набагато потужніша, і якщо ми на початку року мали б там за добу втрати в російській артилерії десь півтора-два десятки, то зараз ця цифра наближається до 50-70", – зазначив експерт.

Та попри втрати в артилерії, ворог наростив використання керованих авіаційних бомб. За словам Жмайла, за місяць росіяни можуть "виробляти, розконсервовувати, модифікувати" близько 3 000 одиниць. І десь таку кількість окупанти й застосовують проти Сил оборони та цивільного населення.

"Тому в цьому контексті є й питання про надання нам додаткових систем протиповітряної оборони – наскільки швидко вони надійдуть, і надання F-16, і зняття усіх обмежень щодо застосування західної зброї. А нас цікавить зокрема можливість бити касетним боєприпасом ракетою ATACMS, яка може досягати цілей на відстані 165 -300 км, щоб знищувати ворожу авіацію на аеродромах, яких близько 20 тоді опиниться в зоні ураження, щоб знищувати її в повітрі. Бо боротися з КАБами дуже складно. Краще знищувати носії на землі та в повітрі", – наголосив експерт.

Загрози оточення Часового Яру немає. Ситуація контрольована СОУ - пресслужба 26-ї бригади ЗСУ

п’ятниця, 26 липень 2024, 0:10

Російські війська в напрямку Часового Яру намагаються просунутися з флангів і уникають прямих штурмів міста. Про це в ефірі телемарафону повідомив офіцер пресслужби 26-ї артилерійської бригади імені Романа Дашкевича Олег Калашников, інформують Патріот...

ВАКС націоналізував мільярдні активи російського олігарха який активно підтримує розв'язану Путіним війну проти України

четвер, 25 липень 2024, 23:24

Служба безпеки України сприяла націоналізації активів російського олігарха Віктора Кононова на суму понад 2 млрд грн. Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту щодо передачі в дохід держави ПрАТ Вінницяпобутхім, що належало Кононову. Про це ...