"Окупанти заздалегідь дізналися, що де розташоване й у які точки можна бити": Інженер із Запорізької АЕС розповів про критичне становище

На Запорізькій АЕС, захопленій російськими військовими, дуже тяжка ситуація: окупанти сховали там велику кількість техніки, а територію станції постійно обстрілюють. Зокрема, пошкоджено високовольтні лінії передач, а це прямий шлях до ядерної аварії – як у японській префектурі Фукусіма. Про те, що відбувається на ядерному об'єкті та які є загрози, в інтерв'ю "BBC News Україна" розповів один з інженерів ЗАЕС, передають Патріоти України.

Його ім'я не розкривається з метою безпеки. Як відомо, територія АЕС із 5 серпня постійно обстрілюється. Російські військові не беруть на себе відповідальність за це, звинувачуючи ЗСУ, проте місцеві жителі, як і персонал станції, підтверджують: від моменту "виходу" до моменту "прильоту" проходить не більше трьох секунд. "Кожен зі співробітників ЗАЕС це бачив та чув. І знає, звідки летить і куди", – наголосив співрозмовник журналістів.

Інженер розповів, що на території атомної електростанції ЗС РФ розмістили свої інженерні машини, "Урали", "Гради" з повністю завантаженим боєкомплектом тощо.

Більшу частину транспорту вони загнали під перехідні галереї, по яким персонал іде зі спецкорпусів до енергоблоків. Техніка також стоїть біля другого спецкорпусу.

“На території станції є майданчик, де зберігаються важкі металеві конструкції, такі як свіжі парогенератори. Так от, на ньому зараз розташовані російські артилерійські установки, які обстрілюють ЗАЕС, імітуючи "прильоти" з Нікополя", – повідомив українець. Він підкреслив, що бачив на власні очі, як росіяни ведуть такі обстріли.

Прикметно, що ЗС РФ поки що цілилися тільки в об'єкти, руйнація яких не стане критичною. Наприклад, ворог розбив азотно-кисневу станцію.

"З одного боку, втратити такий об'єкт – це катастрофа для станції. З іншого боку, цей об'єкт не дуже сильно впливає на коректну роботу енергоблоків", – пояснив співробітник ЗАЕС.

Він зазначив, що раніше представники Росатому вимагали в персоналу електростанції, щоби ті провели їм "екскурсії", надали карти. Тобто окупанти дізнавалися, що де розташоване й у які точки можна бити.

"Вони знають, куди стріляти, щоб було "боляче", але "не смертельно". Вони як вертухаї у СІЗО чи співробітники ФСБ: б'ють так, щоб синців не було, але ти запам'ятав назавжди", – сказав співробітник, який зберігає роботу атомного об'єкта.

Інженер зазначив, що найбільша й навіть критична загроза – це руйнування ліній електропередач. АЕС не може зупинити свою роботу просто так, адже ядерне паливо все одно вироблятиме енергію. Йому вкрай необхідне постійне охолодження (навіщо й потрібна електрика). Інакше паливо розширюватиметься і відбудеться масштабна ядерна катастрофа.

"Нам потрібно, щоб хоча б один енергоблок працював на будь-яку енергосистему. По-перше, це дасть нам шанс колись пустити інші енергоблоки. По-друге, це необхідно для попередження ядерної катастрофи", – пояснив експерт.

За його словами, окупанти можуть спеціально руйнувати високовольтні лінії, щоб відрізати ЗАЕС від енергосистеми України, а потім запропонувати свою допомогу.

"У чому полягатиме їхня "допомога"? Вони дадуть нам план "з'єднання" ЗАЕС з енергосистемою РФ через лінію ЗАЕС-Мелітополь-Джанкой", – уточнив працівник станції.

У разі "блекауту" Запорізької АЕС доведеться використовувати будь-яке доступне живлення зі сторони, щоб охолодити ядерне паливо. Воно, як сказав інженер, "завжди гаряче". Навіть якщо воно відпрацьоване, в ньому є елементи, що розпадаються, і тому завжди є енерговиділення.

"Якщо не відводити тепло від ядерного палива, воно перегрівається. Коли паливо перегрівається, воно розширюється, як і будь-який матеріал при нагріванні. ТВЕЛи, в яких воно розміщене, тріскаються. У воду й атмосферу виходить достатньо багато радіоактивних газів. Це той самий радіоактивний йод.

Крім газів, у воду потрапляють залишки відпрацьованого палива й купа радіоактивних ізотопів різних металів із дуже довгим періодом напіврозпаду", – розповів українець.

Він додав, що на Чорнобильську катастрофу це не дуже схоже – скоріше це те, що сталося на Фукусімі.

"На Фукусімі була катастрофа, тому що землетрус і цунамі зупинили можливість реактора охолоджуватися. В результаті стався паровий вибух в активній зоні, було зруйновано конфаймент, тобто герметична зона реактора. Радіоактивні речовини потрапили назовні.

Цей сценарій може повторитись на ЗАЕС: але причини – це не природне лихо. Це обстріли російської армії", – зазначив інженер.

Він наголосив, що персонал провів низку модернізацій, щоб постаратися не допустити фукусімський сценарій на ЗАЕС. Однак зараз на станції працює лише 1/10 від звичайної кількості співробітників.

"Це не ковбасний цех. Це ядерний об'єкт. Те, що російська армія тут виробляє, – це ядерний тероризм. Те, в якому стані тут персонал, – за межами допустимого", – сказав він.

Пропагандисти Кремля заявили, що РФ і Україна "вперше провели очні переговори" стосовно дітей, омбудсмен відреагував

середа, 24 квітень 2024, 23:12

Дитяча омбудсменка країни-окупанта Росії Марія Львова-Бєлова заявила, що РФ і Україна нібито "вперше провели очні переговори стосовно дітей". Про це повідомило 24 квітня російське пропагандистське агентство "РИА-Новости", передають Патріоти України. "П...

Білий дім обіцяє: США передали Україні "значну кількість" ATACMS, і "доправлять ще"

середа, 24 квітень 2024, 22:17

Радник президента США Джо Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван підтвердив передання Україні далекобійних американських ракет ATACMS. Про це Салліван сказав на брифінгу 24 квітня, його цитує Reuters, передають Патріоти України. За словам...