"Олегу Валерійовичу, ви з будь-якого приводу робите історичний момент. - Так само, як і ви": Перепалка Зеленського з Ляшком, нові подробиці

Ішлося про розпуск Верховної Ради, дату позачергових виборів та внесення змін до виборчого кодексу, а також - про телефон лідера РПЛ.

Зустріч Зеленського з лідерами фракцій і членами президії Верховної Ради. Фото: president.gov.ua.

Увечері 30 травня Адміністрація Президента України опублікувала на інтернет-порталі глави держави стенограму консультацій, які президент Володимир Зеленський провів 21 травня з лідерами парламентських фракцій. Найактивнішим на консультаціях був голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко, у якого охорона відібрала телефон перед входом у приміщення АП, де відбувалася зустріч, зазначають Патріоти України.

Виникла суперечка з президентом.

Ляшко: Мій телефон забрала ваша охорона. Верніть мій телефон. Я можу розраховувати, що мій телефон ви мені повернете? Ви не заперечуєте проти того, щоб ці історичні для країни консультації йшли у прямому ефірі?

Зеленський: Олегу Валерійовичу, ви з будь-якого приводу робите історичний момент.

Ляшко: Так само, як і ви.

Зеленський: Дуже дякую. Ви ж мене запитали.

Ляшко: Володимире, я можу свій телефон забрати? Верніть мені телефон.

Ляшко також вимагав, щоб Андрієві Богдану, на той момент раднику президента, не давали слова на консультаціях, а також заявив, що його фракція невелика, тому що Зеленський, будучи шоуменом, висміював його.

Під час розмови лідери фракцій переважно не заперечували проти дострокових виборів; спікер Ради Андрій Парубій та представник Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов заявили, що розпуск парламенту стане порушенням Конституції.

Зеленський наполягав, що відсутність коаліції та чотиривідсотковий рівень довіри до Ради серед українців робить її розпуск неминучим. Зеленський запропонував Парубію скликати 22 травня позачергове пленарне засідання парламенту, щоб внести до порядку денного сесії питання про ухвалення змін до законів "Про вибори народних депутатів України" та "Про публічні закупівлі".

На позачерговому засіданні парламенту 22 травня законопроекти Зеленського не внесли до порядку денного сесії.

23 травня указ Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення на 21 липня позачергових парламентських виборів набув чинності. 24 травня в Україні автоматично розпочався виборчий процес, заявили у Центральній виборчій комісії. Позачергові парламентські вибори відбудуться за чинним виборчим законодавством, що передбачає змішану систему (225 депутатів обирають за пропорційною системою; 225 – за мажоритарною) і закриті партійні списки.

23 травня глава Адміністрації Президента Андрій Богдан заявив, що буде опубліковано стенограму консультацій Зеленського з головами фракцій. За словами Богдана, із депутатами було знайдено компроміс щодо виборчого законодавства, однак депутати "не тримають свого слова".

27 травня Парубій заявив, що компромісу стосовно відкритих списків на консультаціях не було і що АП дискредитує Раду. Він висунув вимогу надати стенограму консультацій.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...