Оновлений "нормандський формат" чи навіть Будапештський: США можуть зупинити війну на Донбасі і змусити РФ виконати зобов'язання. Байдену представили відповідну стратегію

Вивести з глухого кута переговори щодо Донбасу можуть Сполучені Штати

Так вважають американські дипломати й аналітики, котрі працювали в Україні, Росії та НАТО, передає Інтерфакс-Україна

Відповідні рекомендації оприлюднено в розробленій для адміністрації Байдена стратегії "Байден і Україна".

Авторами роботи стали колишній заступник генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу, колишні посли в Україні Джон Гербст і Вільям Тейлор, головний аналітик Євразійського центру Атлантичної ради Андерс Аслунд, колишній помічник держсекретаря з питань Європи та Євразії Деніел Фрід і заступник директора Євразійського центру Атлантичної ради Мелінда Гарінг.

Щоб вийти з глухого кута й домогтися припинення конфлікту шляхом переговорів, потрібне сильне і стійке лідерство США", - вважають автори документа.

Вони зазначили, що дипломатичні кроки щодо припинення війни зазнали невдачі.

"Зеленський, який балотувався як кандидат миру, доклав рішучих зусиль для просування переговорів щодо врегулювання на основі Мінських угод 2014-2015 років, але справи не покращилися. Якщо справи не зрушаться з мертвої точки, Донбас ризикує перетворитися на перманентну безвихідну ситуацію", - прогнозують автори.

У зв'язку з цим було проаналізовано п'ять шляхів можливої участі США у вирішенні ситуації. Першим зазначено приєднання до "нормандського формату".

"Це може допомогти оживити цей процес і спонукати Москву серйозно ставитися до виконання Мінських домовленостей. Є одна перешкода - всі члени "нормандського формату", включно з Росією, мають погодитися, щоб додати США", - йдеться в документі.

Другим варіантом названо створення "будапештського формату" на основі українських пропозицій.

"Але Росія може заперечувати проти будь-якого розширення початкової групи Нормандії, і Німеччина та Франція теж мають застереження", - зазначається в рекомендації.

Третім варіантом названо двосторонню участь.

Четвертим названо призначення спеціального посередника або високого рівня чиновника для переговорів.

"Спеціальний посланець символізував би прихильність США, але цього може не знадобитися, якщо державний секретар і/або один із його заступників був би готовий узятися за це портфоліо на постійній основі. Спеціальний посланець міг бути залучений пізніше, якщо в переговорах розпочнеться прогрес. Головне, щоб в американських співрозмовників був високий статус, щоб говорити за президента і секретаря констатувати під час взаємодії з російськими лідерами", - вважають автори.

У п'ятій пропозиції поєднано все вищезазначене.

"Справедливе рішення на Донбасі має стати лакмусовим папірцем для будь-яких зусиль щодо поліпшення відносин із Москвою. Сполучені Штати та їхні європейські союзники з 2014 року об'єдналися в підтримці санкцій проти Росії та підтримці суверенітету та територіальної цілісності України. Але ця єдність може зруйнуватися найближчими роками, оскільки Путін прагне цього, щоб розділити трансатлантичне співтовариство, а Київ продовжує відкочуватися від своїх внутрішніх реформ", - вважають автори.

"Ми кров'ю довели свій професіоналізм та рішучість": "Азову" продовжують не надавати зброю від США

п’ятниця, 3 травень 2024, 13:45

Командир 12-ї бригади спецпризначення "Азов" Денис Прокопенко "Редіс" повідомив про відхилення петиції щодо розблокування надання зброї та допомоги бригаді з боку США. Про це Прокопенко написав у Мережі 3 травня, передають Патріоти України. "Редіс" заз...

"Коли ми спостерігаємо певні скупчення людей": У Генштабі дали поради українцям, які стоять у чергах до ТЦК

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:50

Аби не стояти в чергах до ТЦК та СП, варто спланувати свій візит не в час пік, адже військкомати зараз переведені на цілодобову роботу. Окрім того, від 18 травня можна буде оновити свої дані ще й через електронний кабінет призовника та у ЦНАП. Про це п...