"ОПЗЖ побіжить домовлятися з Банковою": Політолог розповів, за якої умови це станеться

Чим закінчиться судова війна з Трухановим та що робитимуть впливові політичні гравці Одеси?Політолог Ярослав Католик поділився своїми міркуваннями на цю тему. Патріоти України пропонують вашій увазі текстовий запис бесіди із ним.

"ДС" Минулого тижня ВАКС заарештував заступника Геннадія Труханова Олега Бриндака. Банкова відновила війну з мером Одеси?

Я.К. Я б не сказав, що війна відновилась, вона швидше не закінчується, але про якесь нове запекле бажання влади прибрати Труханова не йдеться. Якби так було, то Одеса не отримувала б серйозного фінансування в рамках "Великого будівництва" і "Великої реконструкції", як це було донедавна. Але ми бачимо, що гроші надходять, об’єкти зводяться.

Реальною ознакою війни ОП з Трухановим було б звільнення Гриневецького, який балотувався від "Довіряй ділам", і є практично другом і радником Труханова. Водночас він був призначений керувати областю. Хіба немає кого іншого призначити на цю посаду? Тим більше, в інших областях ОП не заморочується й призначає на керівництво кого завгодно. При всій повазі до досвіду і організаційних можливостях Гриневецького, він чужий для Банкової, але свій для Труханова. Тому впевнений, що його відразу б злили, якби ОП по-справжньому переслідувала Труханова.

Не виключаю, що арешт Бриндака — це незаангажована діяльність ВАКС, який просто виконує свою роботу, маючи власні резони. Він створений досить давно, і суспільство, і наші західні партнери чекають результатів, але якогось відчутного ефекту поки немає.

"ДС" ОП має кандидата на заміну Труханову, чи там не прораховують, що влада в місті може перейти до ОПЗЖ та умовного Скорика?

Я.К. Думаю, що кандидата у них нема. Ймовірно, Микола Скорик, дізнавшись про усунення Труханова, перший побіжить до ОП, щоб домовлятися і пропонувати партнерство. А ОП може бути все одно, там можуть махнути рукою і погодитися. Вони можуть вірити, що після зняття з посади Труханова вся влада в Одесі опиниться у "Слуги народу", бо у них є посада секретаря, а далі всі побіжать домовлятися з ними.

Ще є запитання, наскільки буде міцною команда за відставки Труханова. Якщо вона почне розвалюватися, то багато хто з її складу спробує домовлятися зі "слугами". Якщо ж вони згуртуються, то, маючи більшість, можуть поставити свого секретаря і продовжувати управляти всіма процесами у місті, отримуючи негласні вказівки від того ж Труханова або його кураторів — Галантерника і компанії.

"ДС" А що в поточних обставинах робитимуть впливові політичні гравці Одеси — не тільки Галантерник, а й Мороховський, Кауфман з Грановським, брати Аврамови?

Я.К. Все залежить від розкладу сил, який постійно змінюється. ОП спочатку пробував працювати проти Труханова через Вадима Мороховського, але той зрештою відмовився, позаяк він банкір, а "гроші люблять тишу", як кажуть. Проте скидати з рахунків Мороховського не варто: він користується авторитетом у певних колах.

Кауфман з Грановським на короткій нозі з ОП: вони точно не ризикуватимуть, входячи в якісь альянси проти Банкової.

Володимир Галантерник не піде на поклон до ОП, домовляючись про щось. Він просто підтримає нових політиків, буде домагатися дострокових виборів і заводитиме своїх людей у міськраду і облраду під соусом "Київ намагається наводити у нас порядки, але маємо об'єднатися і показати їм, хто у місті головний". З такими лозунгами він може отримати дуже хороші результати.

Впливові брати Аврамови теж не підтримуватимуть Банкову, бо не зрозуміло, чи зможуть "слуги" на виборах взяти більш-менш пристойний результат в Одесі, бо вони провалили тут кампанію, навіть коли мали на загальнодержавному рівні хороші рейтинги.

"ДС" Яку роль у війні влади з Трухановим грає Аднан Ківан?

Я.К. Дійсно, Труханов вже публічно звинуватив Ківана в тому, що нападки на мера організував саме він. Проте фактор Ківана досить невизначений, нечіткий, бо він часом ворогував з мером, а часом і дружив: це відразу позначалося на медіаресурсах Труханова та Ківана. Звісно, зараз Ківан може підтримати ОП, бо має інтереси по будівництву в Києві та Одесі, а Труханов не дасть йому нових майданчиків для цього. Тобто в обмін на земельні питання Ківан може підтримати Зеленського в боротьбі проти Труханова.

"ДС" Як Труханов захищатиметься, чи створюватиме з кимось альянс?

Я.К. Не бачу необхідності для Труханова входити в якісь альянси. Якщо судовий процес керується з Банкової, то йому дійсно є сенс йти на переговори, йти на якісь компроміси та чимось жертвувати. Однак питання в тому, які гарантії він матиме, адже позиція Офісу президента може змінитися через пів року чи через рік, і там знову дадуть хід справі.

Проте, я не думаю, що цим судом керують з Банкової. Якщо так, то тактика Труханова залишиться такою, як нині: він казатиме, що переслідування інспіроване Зеленським, а його совість чиста. До речі, його нинішня поведінка свідчить, що особливої небезпеки для свого становища мер не відчуває.

У цілому навряд до кінця каденції Труханова суд поставить крапку у справі. А є ж ше інші справи, що пов’язані з мером: недостовірне декларування, завод "Краян". Якщо в якійсь з них визнають вину мера, навіть адміністративну відповідальність за корупційне правопорушення, це вже буде підставою для припинення його повноважень і відсторонення від посади.

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...