Орбан каламутить воду: ЄС може відкласти переговори про вступ України через позицію Угорщини

Європейський Союз може відкласти запланований початок переговорів про вступ України до березня наступного року через непримиренну позицію Угорщина, пише Euractiv, передають Патріоти України.

На саміті лідерів ЄС 14-15 грудня обговорюватимуться відразу кілька питань, серед яких – про початок переговорів про вступ України до ЄС, а також про надання Києву економічної підтримки в розмірі 50 мільярдів євро і про виділення ще 20 мільярдів євро на військові потреби України. Крім того, розглядатиметься питання про 12-й пакет санкцій ЄС проти Росії. Всі ці рішення вимагають одноголосної підтримки всіх 27 країн блоку.

Як пише Euractiv, забезпечення нової фінансової допомоги від Європи критично важливо на тлі проблем з узгодженням фінансування в США.

Водночас прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пригрозив накласти вето на переговори про допомогу і розширення на саміті 14-15 грудня. Він вимагає від ЄС "стратегічної дискусії" про підтримку Києва.

Високопоставлені дипломати ЄС в коментарі Euractiv заявили, що в разі блокування Угорщиною питань підтримки України початок переговорів щодо вступу може бути перенесено на березень.

"Ті, хто очікує, що Орбан поступиться, описали можливий компроміс, перенісши початок переговорів з Україною на березень при остаточних умовах. Інші переживають, що цього разу угорського лідера не вдасться переконати", - зазначає видання.

Європейські дипломати вважають, що заявки Грузії, Боснії і Герцеговини з приводу їх приєднання до ЄС Орбан підтримав, але вони проваляться, якщо Угорщина накладе вето на Україну.

Крім того, Орбану на саміті доведеться протистояти канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, який заявив, що Берлін підтримує початок переговорів про вступ Києва до ЄС.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...