Орбан всіх дістав: Євросоюз покарає Угорщину на €7,5 млрд через корупцію

Європейський регулятор вперше пропонує такий крок на тлі порушення правових норм в одній із країн ЄС

Єврокомісія на тлі відомостей про корупцію та інші порушення правових норм в Угорщині запропонувала скоротити виплати цій країні з бюджету ЄС майже на 7,5 млрд євро. Регулятор дійшов висновку, що європейські гроші недостатньо захищені в Угорщині від нецільового використання, повідомив єврокомісар із бюджету Йоханнес Хан у неділю, 18 вересня, у Брюсселі.

Це перший випадок, коли Єврокомісія пропонує такий захід через дефіцити у правовій системі в якійсь із країн ЄС. Водночас, Хан позитивно відгукнувся про обіцянки Угорщини усунути порушення. "В Угорщині справа справді зрушила з мертвої точки", - сказав він.

Для урізання бюджетних коштів Євросоюзу потрібно, щоб цей крок підтримали щонайменше 15 країн ЄС із загальним населенням щонайменше 65 відсотків від загальної кількості мешканців Євросоюзу.

Європейський регулятор запустив відповідний механізм ще у квітні. Цей механізм, який набув чинності у 2021 році, покликаний не допускати безкарного порушення в ЄС таких норм, як розподіл влади.

Угорщина останнім часом демонструвала Єврокомісії готовність до компромісу, але так і не спромоглася повністю розвіяти сумніви регулятора. Тому ЄК перейшла до здійснення другого етапу штрафного механізму.

Регулятор також блокує виділення Угорщині кількох мільярдів євро на боротьбу з коронавірусом. Угорщина - єдина країна, яка все ще не погодила з Брюсселем план витрачання цих коштів.


Збиває навіть балістичні ракети: Що відомо про Aster 30, які Франція передає Україні

четвер, 25 квітень 2024, 2:35

До нового пакета військової допомоги Україні від Франції мають увійти зенітні керовані ракети Aster 30, які використовують для систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T. Ці комплекси здатні боротися як з авіацією, так і з крилатими та протирадіолокац...