Орден Білого Лева: Зеленського відзначено найвищою державною нагородою Чехії

Президент Чехії Мілош Земан вирішив задовольнити пропозицію про нагородження вищою державною нагородою президента України Володимира Зеленського. Українського лідера було відзначено за те, що він не покинув країну і продовжує захищати її під час російської агресії, інформують Патріоти України.

Як повідомляє видання iDnes, церемонія нагородження орденами Білого Лева відбулася увечері в понеділок, 7 березня, у резиденції президента Чехії - Празькому граді.

“Один з наших депутатів виступив з пропозицією нагородити президента України Зеленського найвищою чеською нагородою, і я вирішив виконати цю пропозицію. Це тому, що український президент проявив мужність і хоробрість. І хоча Сполучені Штати запропонували його евакуювати, він залишився в столиці своєї країни, звідки керує її обороною”, – сказав чеський президент Мілош Земан, який раніше займав відверто проросійську позицію.

Через давнішу прихильність Земана до політики Кремля частина запрошених на церемонію нагородження не прибула до Празького граду. Однак, на сьогодні глава чеської держави цілком на стороні України.

У своєму виступі він наголосив, що біля чеського кордону точиться “війна, викликана агресією Росії проти України”. “Я вважаю, що важливо скористатися цією можливістю, щоб згадати про народ України. Тому ми запросили вас допомогти українським біженцям у запрошенні на цю зустріч”, – додав Земан.

Через російську агресію в Україні гостей вечірньої церемонії закликали підтримати фінансово Україну, а над Празьким Градом було піднято український прапор та пролунав гімн України.

Орден Білого Лева було започатковано у 1922 році. Ним нагороджують, зокрема, іноземних громадян — видатних політичних та громадських діячів, представників міжнародних організацій за заслуги перед державою. Орден являє собою п'ятикутну зірку, яка на кінці має потрійні розгалуження із золотими кульками, виготовлена з гранатово-червоної емалі. У центрі зірки — сріблястий чеський лев. Між окремими рукавами зірки - золоте листя липи. На аверсі — державний герб Чеської Республіки та синій напис “Правда перемагає”.

Міністр оборони ФРН Пісторіус терміново запросив ще 3,8 млрд євро для України, до практично повністю розписаних 7,1 млрд з держбюджету-2024

субота, 25 травень 2024, 9:14

Німеччина упевнено утримує лідерство серед європейських країн за обсягом фінансування оборони України. Міністерство оборони Німеччини запросило у свого уряду додатково 3,8 млрд євро для надання допомоги Україні цього фінансового року. Про це у суботу, ...

"Чітка стратегія": Захід чекає, коли Україна та Росія виснажаться і погодяться на нічию

неділя, 19 травень 2024, 10:30

Поточна стратегія країн НАТО стосовно війни в Україні спрямована на те, аби ані Київ, ані Москва не здобули рішучої перемоги. Таку думку висловив професор Інституту економічних наук Польської академії наук Адам Ліповський. Він зауважує, що Захід досі н...