Ордену Ярослава Мудрого 25 років: Як створювалась і що являє собою одна з найвизначніших нагород незалежної України

Ця нагорода стала першим неокласичним орденом України, й на момент запровадження була найвищою державною відзнакою з існуючих, зазначають Патріоти України. Про історію нагороди розповідає співробітник Інституту національної пам'яті Ірог Кромф.

Від відзнаки Президента до державної нагороди

Орден князя Ярослава Мудрого засновано 23 серпня 1995 року, як відзнаку Президента України "Орден князя Ярослава Мудрого I, II, III, IV та V степів".

Поява такої нестандартної назви обумовлена цікавою правовою колізією в українській нагородній сфері. Річ у тому, що державні нагороди у нас засновує Верховна Рада з низкою процедур, але згідно з Конституцією, президент України може створювати свою альтернативну систему нагород, яка називається відзнаки Президента України. На той час, Рада була зайнята іншими питаннями, тому питання створення перших державних нагород зайнявся президент.

Повноцінною державною нагороду орден став 16 березня 2000 року, коли Рада ухвалила Закон України "Про державні нагороди України", де в списку був і орден князя Ярослава Мудрого, який зберіг правоприємність від президентської відзнаки.

Згідно зі статутом, орденом нагороджуються "громадяни за видатні заслуги перед Україною в галузі державного будівництва, зміцнення міжнародного авторитету України, розвитку економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров'я, за визначні благодійницьку, гуманістичну та громадську діяльність".

В ордену п'ять ступенів. Найвищий — перший, а найнижчий — п'ятий. Всі нагороджені орденом іменуються кавалерами. Девіз ордену - "Мудрість, честь, слава".

Над проєктом ордену працював скульптор Валерій Швецов. Однак портретне зображення Ярослава Мудрого для ордену розробив відомий український художник-графік Олександр Івахненко.

Також у статуті вказано, що претендент на орден має бути уже нагороджений іншими державними нагородами, а часовий інтервал між нагородженням різними ступенями має бути не менше трьох років.

На час заснування нагороди вона мала найвищий статус в державі. Поступилась "пальмою першості" в 1998 році, коли заснували звання "Герой України". У 2008 році орден втратив статус найвищого ордену, поступившись Ордену Свободи.

Ярославів Легіон

Першою нагородженою орденом князя Ярослава Мудрого стала виконавиця камерної музики Ольга Басистюк. Цього ж були нагороджені правознавець Федір Бурчак та оперний співак Анатолій Мокренко.

Усі п'ять ступенів ордену отримали шестеро громадян України: предстоятель УПЦ МП митрополит Володимир (Сабодан), колишній предстоятель УПЦ КП владика Філарет (Денисенко), відомий український вчений-правознавець Василь Тацій, український державний діяч, один з відроджувачів космічної програми України Володимир Горбулін, видатний український історик Валерій Смолій та перший президент України Леонід Кучма. Також першим ступенем ордену (минувши всі попередні) відзначені президент НАН Борис Патон та президент УНР в екзилі Микола Плав'юк.

Також орденом князя Ярослава Мудрого відзначено понад 70 глав іноземних держав, а також лідерів міжнародних політичних та релігійних організацій.

Неокласичний європейський орден

Орден князя Ярослава Мудрого — це приклад так званого неокласичного (наполеонівського) ордену в українській фалеристичній традиції. Це, як правило, п'ятиступеневий орден, який вручається за особисті заслуги без будь-яких соціальних обмежень. Першим таким орденом став орден Почесного Легіону. Він був заснований Наполеоном I Бонапартом в противагу класичним європейським орденам, які мали соціальний ценз для нагород. Орден Почесного Легіону не мав ніяких цензів, однак лишав традиційний церемоніал класичних орденів.

Наразі, майже всі європейські країни мають орден неокласичного типу. Це наприклад, орден Білого орла у Польщі (в сучасному його стані), орден Білого Лева в Чехії, орден "За заслуги перед Італійської Республікою" в Італії та "За заслуги перед ФРН" в Німеччині.

Як правило, так нагороди мають різні звання для нагороджених, поділяючись на кавалерські, офіцерські та командорські ступені, а магістром такого ордену, як правило, є глава держави за посадою. Також такі ордени можуть мати додаткові інсигнії у вигляді медалей ордену. Український орден князя Ярослава Мудрого, на жаль, позбавлений всіх цих ознак європейського неокласичного ордену, що вкотре говорить по гостру необхідність реформи державних нагород в Україні.

Джерело: Прямий

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

Британія виділила Україні рекордну військову допомогу, - Зеленський

вівторок, 23 квітень 2024, 13:28

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив про виділення найбільшого досі пакета оборонної підтримки обсягом пів мільярда фунтів стерлінгів. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у своєму Telegram, передають Патріоти Україн...