Орбан множить кількість своїх ворогів: Позиція Угорщини щодо членства Швеції дратує союзників по НАТО

Блокування Угорщиною заявки Швеції на вступ до НАТО спантеличує і дратує західних посадовців.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Politico на підставі спілкування з власними джерелами та експертами.

Після багатомісячних затримок угорські депутати схвалили вступ Фінляндії до НАТО якраз перед тим, як це зробила Туреччина. Але країна продовжує разом з Туреччиною відкладати рішення щодо Швеції.

За лаштунками посадовці та експерти кажуть, що, окрім внутрішньополітичних розрахунків, цей крок Будапешта пов'язаний з його зв'язками з Анкарою і Москвою.

Вони зауважують, що західні союзники сприймають прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана значно менш серйозно, ніж президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Союзники не до кінця розуміють постійну мінливу риторику Угорщини у цьому питанні.

Один європейський дипломат, який обіймає високу посаду, зауважив, що позиція Будапешта щодо членства Швеції в НАТО "не підлягає жодному розумінню". Він назвав позицію Угорщини "дратівливою і не вартою уваги дрібницею".

Водночас, відзначає видання, у той час як багато членів НАТО вважають Туреччину аутсайдером в Альянсі, Угорщина вбачає в ній друга і приклад для наслідування.

"Я думаю, що Орбан глибоко вірить у занепад Заходу. Оскільки Угорщина відкривається для східних і південних недемократичних країн, відносини з Туреччиною є надзвичайно важливими", – прокоментував Петер Креко, директор будапештського Інституту політичного капіталу.

Угорський посадовець, що обіймає високу посаду і який говорив на умовах анонімності, заявив, що, на його думку, позиція Будапешта щодо вступу до НАТО протягом останніх місяців була пов'язана з дружніми відносинами уряду з турецьким президентом Ердоганом. Орбан часто хвалить Туреччину і відвідує саміти Організації тюркських держав як спостерігач.

Водночас, є міркування, що внутрішньополітичний фактор теж відіграє свою роль.

"Я вважаю, що Угорщина, як і у справах ЄС, в основному має внутрішні мотиви для вирішення цього питання", – сказав один шведський чиновник, який також говорив на умовах анонімності, обговорюючи чутливі політичні процеси.

Через загиблих на війні в Україні найманців: Делегація зі Шрі-Ланки відвідає Росію

четвер, 16 травень 2024, 23:02

Шрі-Ланка має намір направити делегацію в Росію для розслідування долі сотень своїх громадян, які беруть участь у війні проти України. Про це повідомляє The Guardian, передають Патріоти України. У міністерстві оборони Шрі-Ланки заявили, що за допомогою...

"Не знаю, что делать, вот опять разбомбили Белгород": Росіяни у розпачі через бойові дії поблизу власних домівок (відео)

четвер, 16 травень 2024, 22:20

Зокрема, у розмові росіянин розповідає, що Бєлгород знову розбомбили. "Я понял, а у вас что там? Я не знаю, что делать, там что-то вообще, только вот опять разбомбили Белгород", — жаліється росіянин. . Також у ГУР МОУ підкреслили, що за кожен воєнний ...