Організував проксі-центр у Полтаві: СБУ затримала мешканця Харківщини, який допомагав російським спецслужбам (фото)

Співробітники Служби безпеки України заблокували у Полтаві проксі-центр, який Росія використовувала для проведення інформаційних операцій в інтернеті. Організаторами проксі-центру виявилися двоє жителів Полтавщини та Харківщини. Їх затримали, інформують Патріоти України.

"Ділки налагодили підпільний проксі-центр, який працював як VPN-сервіс. Він дозволяв абонентам з будь-якої країни видавати себе за користувачів українського мобільного Інтернету", — розповіли в СБУ.

За користування таким проксі-центром організатори брали майже 2500 гривень на місяць. Щодня їм надходили сотні "замовлень", гроші перераховували за допомогою заборонених платіжних систем. За даними СБУ, постійно користувалися цими послугами громадяни Росії, вони намагалися приховати свої ІР-адреси для того, щоб зайти у популярні соцмережі. Сервери знаходилися в Росії.

"Це дозволяло російським спецслужбам отримувати віддалений доступ до українського інтернет-простору, а також поширювати кремлівські наративи та фейкову інформацію про ситуацію на фронті нібито від імені українських громадян", — пояснили в СБУ.

Слідчі провели обшуки за місцями перебування організаторів. Під час обшуків знайшли спеціальний апаратний комплекс, 120 000 доларів і пів кілограма золота, мобільні телефони й чорнові записи.

Організатору проксі-центру оголосили підозру за ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) Кримінального кодексу України. Наразі проводять слідчі дії для притягнення до відповідальності винних.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...