Особлива "гра": Клімкін пояснив, чому Китай зараз не може остаточно відмовитися від Росії

На сьогоднішній день Китай не може повністю відмовитися від взаємин з Росією через геополітичне протистояння із Заходом. Водночас у Китаю є бажання використати ресурси країни-агресора. При цьому активну підтримку з боку Пекіна у військовому плані РФ не отримує. Про це в ексклюзивному інтерв'ю "Обозревателю" розповів міністр закордонних справ України 2014-2019 років Павло Клімкін, передають Патріоти України.

За його словами, китайське керівництво не має жодного ентузіазму щодо підтримки Росії. Якби співпраця Пекіна і Москви відбувалася активніше, зокрема, за допомогою надання технологій, позиція російського режиму була б сильнішою.

Крім того, спроби РФ отримати зброю з Північної Кореї, Ірану чи країн Африки чітко свідчать, що жодної високотехнологічної військової підтримки Росія не отримує від Китаю. При цьому Клімкін підкреслив, що Китай на сьогоднішній день не готовий покинути російський режим, оскільки він потрібен йому в геополітичному протистоянні із Заходом.

"Основою цього не є симпатія ані до Путіна, наскільки нам відомо з багатьох джерел, ані до російського режиму. Є цинічне бажання використовувати Росію, її потенціал, включаючи ресурси. Тому найближчим часом Китай буде намагатися грати роль незалежного гравця, можливо, незалежного медіатора", – зазначив Клімкін.

Також ексголова МЗС констатував, що, крім використання російських ресурсів, співпраця з РФ нічого Китаю не дає. До того ж, додав дипломат, для Китаю використовувати Росію такою, якою вона є сьогодні, не є довгостроковою метою.

Окуповані території мали залишитися за Росією: Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку слуги Зеленського та представники Путіна узгодили 15 квітня 2022 року

субота, 27 квітень 2024, 7:38

Через кілька тижнів після російського вторгнення в Україну могла бути укладена мирна угода, стверджує німецьке видання Die Welt з посиланням на документ, який є у їхньому розпорядженні. Умови припинення війни були прописані у проєкті договору на 17 сто...

В Харкові росіяни вдарили ракетами по психіатричній лікарні, де було 65 людей

субота, 27 квітень 2024, 7:23

Внаслідок атаки, уламкові поранення отримала пацієнтка лікарні 1970 року народження. Росіяни вдарили двома ракетами по лікарні в Харкові, при цьому була атакована психіатрична лікарня. Про наслідки атаки у суботу, 27 квітня, повідомляє поліція Харківщи...