"Останній шанс для Москви": Екс-радник президента України - про зустріч Путіна та Байдена

"Последний шанс для Москвы – все зависит от Путина", - экс-советник президента о саммите в ЖеневеНа тлі очікуваних переговорів президентів США і Росії в тінь пішли всі інші питання. Навіть безпрецедентний "парад самітів" трансатлантичного світу (від американо-британського до саміту НАТО, від саміту США-ЄС до зустрічі з Ердоганом) виявився не таким яскравим, як очікування від зустрічі в Женеві. Про це в своєму ТГ-каналі пише екс-радник президента України Костянтин Єлісєєв, передають Патріоти України.

Цілком очевидно, що західний світ не просто консолідується. Він відновлює колишню єдність і солідарність боротьби за демократичні цінності та ідеали проти тих, хто в останні роки наважився їх порушити. "Нарешті на колективному Заході з'явився лідер, здатний взяти на себе відповідальність за цю боротьбу. Тоді як Путін отримує гідного супротивника, якого не вистачало в останні роки по іншу сторону барикад", - пише Єлісєєв.

За його оцінкою, зустріч в Женеві має виразний "особистісний підтекст", причому для обох політиків. На відміну від підходів Зеленського, який шукає мир в очах Путіна, Байден давно зробив висновок: президент Росії довіри не заслуговує. На змістовні відповіді і справжню вдумливу бесіду американський лідер навряд чи розраховує, знаючи, що російський лідер йому перемогу не подарує. Путін прагне до перемоги для себе, і спокуса перемоги над Байденом, тим більше лідером Західного світу, тільки збільшує його азарт. Путін готується до довгої грі, з високими ставками. "Зустріч в Женеві буде "зустріччю двох світоглядів" - демократії та автократії. Йтиметься про ключові принципи і засади розвитку світу. Не випадково, що саме напередодні зустрічі з Путіним з'явилася нова Атлантична хартія, спільна заява лідерів Сімки, до якої на цей раз приєдналися ще і Австралія, Індія, Південна Корея і ПАР, рішення самітів США-ЄС і НАТО. Путіну дають зрозуміти, з ким він, і його філософія глобального руйнівника відтепер матимуть справу", - зазначив експерт.

Крім цього, майбутній саміт буде "зустріччю двох систем" - трансатлантичної та альтернативної. Недарма Путін знову заговорив про нібито домовленості про нерозширення НАТО. Москві вкрай необхідно на весь світ продемонструвати, що Кремль здатний протистояти "ворожому блоку" - перемога, яка дасть Путіну бали на альтернативних майданчиках типу БРІКС, ШОС (Шанхайська організація співробітництва). "Погана новина в тому, що для доведення своєї здатності на альтернативний порядок денний Росії потрібна перемога саме в Україні, де концентровано зав'язані ключові інтереси. Найбільш вразливий момент полягає в тому, що Україна більше потрібна Путіну, ніж колективному Заходу", - вважає Єлісєєв.

Він думає, що не варто розраховувати на моментальні підсумки переговорів Путіна і Байдена. Озброєний колективним Заходом "до зубів", мотивований Байден точно висловить Путіну в очі всі накопичені застереження і занепокоєння з акцентом на очікування від Кремля змінити поведінку. Політичного досвіду у американського лідера вистачить для того, щоб дати президенту РФ зрозуміти, що сигнал про "стабільні і передбачувані відносини" - це не пропозиція, а останній шанс для Москви. Тому після зустрічі в Женеві все буде залежати виключно від Кремля і Путіна особисто. Спроби загострення однозначно зустрінуть консолідовану відповідь, якій в Москві можуть не зрадіти. А ось Україні треба не спостерігати, а бути готовими до будь-яких несподіванок.

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...