От хто справжні друзі: Які країни найактивніше допомагають Україні. Рейтинг

Польща виявилася країною, яка найактивніше підтримує Україну у протистоянні російській агресії. На другому місці – США, у топ-5 також увійшли Естонія, Латвія та Канада. Про це свідчить індекс, який надав партнерам України Forbes. Фінальний показник враховує 11 критеріїв, що засвідчують підтримку України на практиці, передають Патріоти України

Зокрема, експерти оцінили результати голосування на Генасамблеї ООН за виведення російських військ, прийом біженців з України, запровадження санкцій проти РФ, закриття неба для авіакомпаній Росії та висилку російських дипломатів. Важливим пунктом стало визнання чи не визнання геноциду РФ та СРСР проти України.

Також були підраховані обсяги допомоги – і у грошовому вираженні, і як частка ВВП. Врахували візити керівництва країн до України (з 24 лютого до 30 травня).

Максимальна кількість балів – 100. Дружніми вважали країни, які отримали понад 40 балів, загалом таких 40). Польща набрала 97 балів, США – 96, а Естонія – 95.

Та Польща прийняла вже близько 3,5 млн українців. Формальності при перетині кордону були максимально спрощені, навіть внутрішній паспорт був необов'язковий. Але країна рятує не лише переселенців. Країна надала допомоги більш як на $3 млрд, зокрема 200 танків Т-72, а президент Анджей Дуда вже двічі відвідав Київ.

США надають Україні найбільшу фінансову та військову підтримку. Ще в березні президент США Джо Байден підписав закон про пакет допомоги на $13,6 млрд. 28 квітня Конгрес США схвалив ленд-ліз для України в новому пакеті допомоги загальним обсягом $40 млрд. Саме на американській військовій базі в німецькому Рамштайні відбулася зустріч, яка фактично сформувала нову коаліцію на підтримку України

Естонія – світовий лідер з питомої допомоги Україні. Кожен громадянин країни витратив на це $200 лише державних коштів. А на мітинг перед російським посольством 26 лютого прийшло 2% населення країни.

"Оцінка відображає підтримку урядів, яка не завжди відповідає підтримці більшості громадян. Так, уряд Грузії, незважаючи на багатотисячні демонстрації на підтримку України, не вживає заходів проти країни-агресора", – зазначили автори дослідження.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...