От що так вночі епічно вибухало: Військово-морські сили нанесли ракетний удар по складам зброї на околицях Курська. Новітні ракети могли подолати більше 600 км

Підрозділи ВМС ЗСУ могли застосувати "Довгий Нептун". Якщо удар наносився з околиць Одеси, ракетам пролетіли до цілі більше 600 км. За деякими даними новітня модифікація "Нептуна" має бити на відстань близько 1000 км

Підрозділи ВМС ЗСУ могли застосувати ракети Нептун

У ніч на середу Сили оборони завдали удару по складу зберігання озброєння і військової техніки біля російського міста Курськ. Про це повідомив Генштаб ЗСУ 31 липня.

"Спостерігалася робота ворожої ППО та вибухи в точках прицілювання", – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що бойову роботу вели підрозділи зі складу сил і засобів ВМС ЗСУ, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони.

"Детальна інформація щодо результату ураження уточнюється. Українські воїни й надалі вживатимуть всіх можливих законних заходів для припинення збройної агресії рф проти нашого народу", – додали у Генштабі.

Раніше у Росії заявили про пожежу "на одному з об'єктів" у Курській області внаслідок атаки безпілотників. При цьому місцева влада визнала, що сигнал тривоги не спрацював.

Що таке "Довгий Нептун"

Вперше в публічному просторі назва "Довгий Нептун" з'явилася наприкінці 2023 року. Тоді в інтерв'ю АрміяInform її вжив заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк. Він підтвердив, що Україна створює нову модифікацію ракети для комплексу РК-360МЦ "Нептун".

"Зараз ведеться робота щодо створення так званого Довгого Нептуна. Йдеться про нову модифікацію ракети для комплексу "Нептун", – сказав генерал-лейтенант Гаврилюк. На той момент протикорабельний комплекс "Нептун" вже адаптували для ударів по російських військових об'єктах на суходолі.

ракета "Довгий Нептун"

Більше про нові ракети стало відомо в середині квітня 2024-го. Тоді, за підсумками зустрічі з міністром стратегічних галузей промисловості України Олександром Камишіним, інформацію оприлюднили члени Комісії з національної оборонної стратегії Конгресу США.

"Цього року Україна збільшить дальність польоту протикорабельних ракет "Нептун" до 1000 км і збільшить їх виробництво вдесятеро", – цитував американських політиків портал Ukrainian Front.

Перспективам модернізованих "нептунів" присвятило матеріал видання Forbes.

"Українські офіційні особи повідомили офіційним особам США, що вони збільшили виробництво "Нептуна" вдесятеро. Це означає, що Київ невдовзі матиме у своєму розпорядженні десятки, а, можливо, й сотні ракет. Якщо всього кількадесят "Нептунів" змогли потопити крейсер "Москва" та пошкодити кілька інших кораблів та засобів ППО, то уявіть, що зможе зробити сотня "Нептунів", – йдеться в статті.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...