Отримати гроші не встиг: Лісник із Харкова працював на російську розвідку, але щось пішло не так (фото)

Співробітники Служби безпеки України та Держбюро розслідувань затримали у Харкові агента російської розвідки. Слідчі з'ясували, що на ворога працював 48-річний співробітник місцевого лісництва. Він стежив за підрозділами української армії, які обороняють Харків. Про це повідомив речник Управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула, передають Патріоти України.

За даними слідства, чоловік мав зв'язок з росіянами через знайомого, який на початку війни виїхав до Росії та став співпрацювати із ворогом. Роботу "зв'язкового" координував співробітник Головного управління Генерального штабу Збройних сил Росії. Для спілкування використовували анонімний чат у месенджері.

Лісник під виглядом робочих об'їздів території державного лісового господарства збирав розвідувальну інформацію для ворога. Його цікавили блокпости та укріпрайони Збройних сил України. Зібрану інформацію відображав на гугл-мапі, щоб потім відправити російській спецслужбі. Затримали чоловіка у нього вдома.

"Задокументовано, як під час розвідувальних вилазок він приховано стежив за блокпостами та укріпрайонами українських захисників. Окрім координат військових об'єктів, він додатково намагався встановити там орієнтовну кількість особового складу та види озброєнь, — розповів Абдула. — Контррозвідники СБУ завчасно викрили фігуранта, поетапно задокументували його злочинні дії та спільно з ДБР затримали у власному помешканні. Одночасно було проведено комплексні заходи для убезпечення позицій ЗСУ".

За інформацією Харківської обласної прокуратури, чоловік є майстром лісу Південного лісництва держпідприємства "Харківська науково-дослідна станція". Із представником російської розвідки почав спілкуватися у липні поточного року. За роботу йому обіцяли гроші. Отримати їх не встиг, його викрили. Окрім Харкова, збирав інформацію із села Руські Тишки, де мешкає його матір.

"Підозрюваний пішки обходив Харків та фіксував позиції українських військових та техніки. Обласним центром він не обмежився: випитував у своєї матері, яка проживає у с. Руські Тишки неподалік Харкова, інформацію про дислокації ЗСУ та загальну обстановку у населеному пункті. Надалі фото та текстові дані він надсилав представнику рф. Ці відомості були необхідні ворогу для нанесення по українських позиціях прицільних атак ракетами, безпілотниками, авіабомбами та ударів з РСЗВ для послаблення оборони Харкова", — повідомили у прокуратурі.

У чоловіка провели обшук, під час його виявили та вилучили мобільний телефон, де містяться докази його протиправної роботи. Слідчі оголосили йому підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає довічне ув'язнення та конфіскацію майна. Чоловіка відправили під варту.

Помста за Харків? У Бєлгороді та області потужні вибуху. Губернатор заявляє про жертви серед цивільних

п’ятниця, 30 серпень 2024, 23:54

Як відомо, вдень і 30 серпня росіяни скинули КАБи на Харків, багато жертв. Незабаром після цього вибухи прогриміли в російському Бєлгороді ввечері 30 серпня. Місцева влада заявила про роботу протиповітряної оборони та пряме влучання снаряда. Про це пов...

Заворушились: Російських найманців перекидають із Буркіна-Фасо до Курської області, - Le Monde

п’ятниця, 30 серпень 2024, 23:40

Найманці з російської бригади під назвою "Ведмеді" залишають Буркіна-Фасо. Їх повертають, щоб відобразити наступ ЗСУ у Курській області, передають Патріоти України. Як повідомляє видання Le Monde, йдеться про групу чисельністю близько ста осіб. Вони пр...